Saturday, October 08, 2005

Vi har förlorat kompetenskriget för länge sen...

Sverige är ett av de mest utvecklade länderna i världen när det gäller IT och nya medier, men vi rasar neråt. Vi rasar i alla möjliga listor. Många säger att vi är på väg mot en utjämning mellan de länder vi tradionellt sett som U-länder och vårt eget kunskapsbesserade försprång. Varje år utexas 2000 000 kinesiska civilingenjörer och det byggs 100-tals nya universitet i både Kina och Indien. Indien är för övrigt världsledande inom IT och ny teknologi och många utbildas hos oss för att universitetsstudier är gratis här...kul paradox va? Problemet eskalerar när vi adderar det faktum att de tillhör vad vi kallar "låglöneländer" med en närmast exploderande tillväxt. För varför ska företag köpa tjänster av svenskar till en kostnad på 1000 kr/h när det finns minst lika bra och kanske bättre leverantörer för 100 kr/h av ingenjörer, marknadsekonomer, jurister, programmerare, designers m.m från Kina ? Vi måste inse att Asien inte bara är i kapp oss kunskapsmässigt, vi är till och med förbipasserade. Jag tror att den enda chansen för oss att hantera detta är att satsa från grunden. Universitetetsexamen börjar bli lägsta krav och vi måste därför hitta områden för oss att bli konkurrenskraftiga inom. Jag håller med Johan Stael von Holstein och Fredrik Härén om att vi måste utveckla vår svenska idétalang ännu mer. Den finns där i den svenska folksjälen, den åtråvärda talangen att komma på smarta idéer och förverkliga dem. Den har bara somnat in de senaste 20-30 åren. Vi har lutat oss tillbaka och ägnat oss åt I-landslyxens tragikomiska exesser och likt strutsen borrat huvet i sanden. När 1,3 miljarder Kineser strukturerat om hela sitt samhälle och kämpat för att komma in i matchen har vi ätit chokladpraliner och diskuterat 6 timmars arbetsdag som en konkurrensfaktor....

Vi måste alla inse att kunskap numera är "commodity" (något som alla har) och att vi måste utveckla svenskarna till kreativa, initiativrika och modiga personer som genom nya uppfinningar, patent, brilljanta affärsideer också i framtiden kan skapa arbetstillfällen. Vi behöver det eftersom globaliseringen ställer helt andra krav på vårt land, våra arbeten, våra familjer, våra barn ja alla påverkas av den.

Därför krävs att alla engagerar sig i svensk skola så att den kan ställa om till att bli en skola som utvecklar kreativa, initiativrika och "ta sig församma" människor.

No comments: