Wednesday, October 05, 2005

Förebilder ?

När någon sparkar en rektor i Karlstad eller en ung kock misshandlas till döds på Kungsgatan i Stockholm blir det med rätta stor debatt kring samhällsvåldet och hur vi skall kunna stoppa utvecklingen. Skolan är en arena för diskussion kring våld och naturligtvis även familjen. Men hur i hela världen kan det komma sig att idrotten är befriad från antivåldsarbete? Hur kan man idrottsmän i TV komma undan med att skalla sina motspelare, stampa dem i bröstet, ge varandra käftsmällar i regelrätta slagsmål som utanför rinken eller fotbollsplanen skulle klassas som grov misshandel m.m ?

Problemet är naturligtvis att idrotten står för ett ideal av renhårighet i ett sammanhang men samtidigt blir man ett ideal för ungdomar om att att om det inte passar så "ge honom på käften bara". Nu kanske någon säger att det där är en del av showen i proffssammanhang men fenomenet "misshandel e ok i sportsammanhang" glider över hela idrottssverige. Här har vi ett erxempel i Piteå Tidning om en div 2 match: "FOTBOLL. Andreas Lindahl i Piteå IF skallade en av motspelarna i måndagens division 2-match mot IFK Luleå.

Hur kan åklagare sitta och titta på match efter match utan juridisk påföljd där det är solklara fall av misshandel? Dessutom förmodligen väl medvetna om att varje enskilt fall lär barn/ungdomar att det i idrottsammanhang inte är straffbart att exempelvis skalla någon. En liten förtydligande beskrivning från en av Hammarby Hockeys hemsidor kanske kan vara på sin plats. Man jämför straffsatsen i idrott med rättsamhällets syn på att sticka en biljardkö i magen på någon, det kallas i hockeysammanhang för "Buttending" och är naturligtvis inte tillåtet:

Buttending (slag med klubbskaftet)
I rinken: 2 minuter eller 5 och matchstraff.
Exempel: Du gillar biljard men inte att stå i kön till biljardborden. Du ilsknar till, stöter kön hårt i magen på personen framför dig i kön.
I rättssalen: Klar misshandel. Eftersom det är stor risk för inre skador kan det bli frågan om grov misshandel och fängelse i 1-10 år.

Jag vill inte vara moralpraktikant, tvärt om. Detta handlar om att våldsbrott oavsett sammanhang inte är ok. Boxning då ? Ja boxning kan funka tycker jag så länge reglerna för boxning följs. Men var någonstans står det att "skallning" hör till fotbollens kärnvärden.

No comments: