Sunday, July 16, 2006

Skoluniform eller individens frihet...det är frågan...

Då och då brakar diskussionen om modets inverkan på elevers fria val och att modet, eller individens eventuella egna val, är av ondo för barn och ungdomars utveckling. Modehetsen hos tonåringar och till och med små barn upplevs som svårhanterligt, också för de vuxna.

Den unge individens frihet att själv bestämma hur man exponerar sig för sin omgivning står naturligtvis i kontrast till vuxnas oron för vad det kan tänkas ge för konsekvenser av negativ art.

Jag kontaktade Ida Hansson, Legally Blonde, som är modekrönikör på ungdomstidningen Piraja för att kolla av lite hur hon uppfattar detta med kraven på skoluniform, för det är ju ett av alternativen som ibland föreslås. Hon berättade om en kompis från Australien som gått i en skola där skoluniform var praxis. Hon berättar att mobbingen pga utseende inte minskar trots att det ofta är skäl som en del politiker framför, dvs tar man bort märkeshetsen försvinner kraven och risken att att inte "hänga med". Men i övrigt var skoluniform inget konstigt. Ida påpekar också att det säkert skulle det vara märkligt för oss men inte för den som växer upp med skoluniform säkert har lättare. Så här här skriver Ida:

"När jag gick på högstadiet bar jag ofta mörka kläder. Skulle någon tvingat på mig en vit skjorta skulle jag blivit arg. Jag hade troligen tänkt mer på det plagg jag skulle vara tvungen att bära än vad läraren berättade. Har man en gång vant sig vid att klä sig på egen hand under skolgången tror jag att man vill fortsätta med det. Däremot är det ju annat om de som börjar lågstadiet får på sig uniform direkt. Då har de ingen tidigare erfarenhet och lär sig växa upp med det istället."

Jag tror absolut hon har rätt i att vi i Sverige är vana vid att man utgår individens utgångspunkt. Dvs vill Ida har mörka kläder för att hon känner trygg i det så låt henne ha det, trygghet gynnar hennes lärande i skolan. Om Ida får välja skulle hon säga nej till skoluniform i nuläget, även om det på ett sätt skulle kunna vara snyggt och propert.

Jag tycker att det är viktigt med individens särart och frihet att uttrycka sig men framförallt är jag intresserad av att ge eleverna den trygghet de behöver för att kunna koncentrera sig på sitt lärande. Skoluniform är tyvärr inte en så enkel lösning många vill påskina.

MEN om skolor vill står de dem förståss redan idag fritt att tillsammans med eleverna och föräldrarna komma överens om skoluniform, om skolan står för kädkostnaden såklart. Vi har ju en avgiftsfri skola.

Idas blog: http://idis.blogg.se/index.html

4 comments:

Anonymous said...

Jag tycker att det är en svår fårga att ta ställning i. Dock tror jag liksom du att anhängarnas utsaga om att den utseenderelaterade mobbningen skulle upphöra är tagen ur luften. Men skoluniform har onekligen sina poänger. jag tror att uniform skulle kunna funka som ett medel att få ungdomar att ta skolan på större allvar.

Scenskräck by Jim said...

Här i Japan där jag för tillfället befinner mig använder alla skolbarn upp till universitetet skoluniform. Och jag måste säga att här är det enklare än någonsin hemma att bedöma om barnen är "coola" eller inte.

Här blir varje litet tilltag såsom uppvikning av kjolen, val av skor, antal centimeter häng i byxan, slipknuten, uppkavlade ärmar, stajlade ögonbryn, skjortans passform och hur många knappar som är knäppta, benvärmare, strumpor, skosnören, vad man har under skjortan...ja, allt blir så mycket viktigare och barnen ruckar på alla de gränser de kan.

så att säga att utseendefixering och "klädmobbning" försvinner med skoluniform är nog fel trots allt.

...Och som alla vet så "flippar" många av de japanska ungdomarna ut när de börjar på universitet och får börja klä sig som de vill och ha de frisyrer de vill.

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

När jag var utbytesstudent just i
Australien 1982 hade jag skoluniform, och jag tyckte det var underbart, både då och nu. Det var så skönt att slippa tänka på vad man skulle ha på sig, och jag tror att det bidrog till att modehysterin var begränsad bland skolungdomarna. Men inte tror jag att det minskade mobbningen. Dessutom blev det en ganska tydlig klassmarkör, när man på stan kunde se vilka elever som gick på vilken skola.

Fredrik Svensson said...

Fin skola och förortsskola menar du ?