Man kan läsa det nästan överallt, på kollegiet.se och i Computer Sweden. När Computer Swden ringde runt till skolledare så blev svaret att alltför många rektorer väljer att delegera eller i värsta fall ignorera det som rör datoranvändningen på sina skolor.
Christina Ehneström skolansvarig på KK-stiftelsen har sin uppfattning klar:
- Många rektorer förstår inte IT-frågorna. För skolorna är just deras engagemang helt avgörande. Att rektorn hänvisar till andra är väldigt olyckligt, säger Christina Ehneström, programchef för IT i skolan på KK-Stiftelsen.
Kollegiet.se jan 2006
Självklart har hon rätt, "sådan husse sådan hund" eller "de anställdas synsätt präglas i stor grad av av ledarens/chefens ageranden". Och Catrin Eriksson på Bengtsgården, högstadieskola i Bengtsfors säger så här i samma artikel och det är klart att inget händer då:
– Jag kan inte nämna några visioner på rak arm. IT är inte min primära uppgift som rektor. Men vi håller på att se till så att fler elever ska ha tillgång till datorer i form av tunna klienter, säger hon till tidningen.
Kollegiet.se jan 2006
Tunna klienter, som är en fattigmanslösning utan kapacitet i samklang med samhällets, betyder i sammanhanget att fler datorer kan kopplas upp på skolorna men att kapaciteten i stort sett andast möjliggör textbasserade aktiviteter. Man väljer kvantitet (fler datorer) före kvalitet utan att faktiskt veta om det, utan att förstå vad man väljer. Först måste man se på digital kommunikation som en nödvändig resurs för att barnen skall kunna nå mål i den moderna skolan. Det man skolledare annars väljer bort, och som ingen från IT-avdelningarna talar om för skolledaren är att det här med nyhetssändningar via Svt, ljud eller möjligheten att arbeta, klippa och redigera film inte går. Ljud och bild är föt mycket för de tunna klienterna, som är just "tunna". Inte ens prenumerera på podcast går i allmänhet. Det går bra att använda datorn som ordnehamdlare och i de fall man anänder powerpoint så sker det med strippade versioner som knappt någon i arbetslivet skulle betala för.
Följden blir att kommunerna pga saknade visioner och frånvarande förståelse låter skolorna sacka efter ännu mer år efter år efter år...
LÖSNING: Samtliga skolledare samlas på veckokonferens med workshops, seminarier, debatter, utställningar och privata visningar för att så snabbt som möjligt komma upp på banan. Det finns 15 000 skolledare och med andra aktörer plus branschfolk skulle det kanske bli 30 000 personer samtidigt. Globen med tillhörande kringlokaler skulle fungera utmärkt.
Därefter ger man samtliga lärarstudenter en bärbar MacBook med både operativsystemet Windows XP och OSX under huven hela studietiden med möjlighet att köpa loss den sen att ta med ut till sina kommande arbetsplatser.
Därefter skulle regeringen slopa HemPC subventinerna och istället subventionera en bärbar dator till alla elever från åk 6 upp till Gymnasiet, som de sedan kan köpa loss till sina universitetsstudier eller bara till att surfa hemma med.
Socialdemokraternas Ibrahim Baylan eller Moderaternas Sten Tolgfors, vid maktskifte, kan betala spektaklet och samtidigt vinna en massa cred internt i skolkretsar men också internationellt. Vist...peketet kostar en del men ställt mot globaliseringens krav och utvecklingen i låglöneländer måste det ses som en liten väl investerad slant.
:-)
Andra bloggar:
Apple
Microsoft
pedagogik
skola
utbildning
skolan
grundskola
lärare
Jeppesen
3 comments:
tunna klineter är ett ofog, håller med, MEN det finns ljus i tunneln. Nya tk klarar av ljud och, hör nu, det finns nu bärbara trådlösa tk i USA. I den bästa av världar skulle en tk funka men som sagt, än är de ett gissel..
Har hittat ETT argument för tk och det är stöldrisken, i vissa delar av Göteborg så får en dator vara på plats högst några dagar innan vinkelslipsgossarna hälsar på.. Men visst är riktiga feta bärbara iBooks betydligt intressantare och trevligare..
Skolledarna är nyckelpersoner.. Men ack så svåra att motivera.. Har i ett halvår erbjudit rektorer i Kortedala att testa på ett mobilt klassrum med iBooks men de har inte nappat trots att det skulle vara gratis och då är det klart att vägen är lång.
Jag tror att en nyckel är att lura in dem med administrativa fördelar. En dator idag är ju självklar för alla yrkesgrupper nästan men skolan har sett det som något ont och av nöd tvunget men när rektorn kan se att han via ett dugligt it-stöd exempelvis enkelt kan ha koll på sin verksamhet så måste han vakna upp..
Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»
Post a Comment