Friday, July 28, 2006

Omskolning

I Falun tar man hand om de lärare som är olämpliga och inte längre gör ett bra jobb, något som både kommunen, eleverna och den enskilde tjänar på menar man. Man erbjuder utbildning med full lön i 1,5 år och inte som normalt bara omplacering och nya elever att möta.

– Inom alla yrkes kategorier kan utvecklingen springa ifrån en anställd och det vore konstigt om inte någon enstaka lärare kunde hamna i ett sånt läge, säger Svante Hanses.
Svante Hanses Skolchef Falun
Länk här!

Tanken är naturligtvis fullkomligt rimlig och rätt ur både barnens och den enskilde lärarens perspektiv. Och som jag förstår det har facket i Falun tyckt att detta är bra åtgärd. Det rör ju sig säkert inte om lite halvknackiga lärare utan jag gissar att det handlar om lärare som inte uppfyller några professionella kriterier alls eller som upprepat kränker elever och kollegor. Och det är klart att om en person som aldrig lyckas i sitt jobb får en andra chans att utbilda sig till ett nytt jobb så ökar ju även självkänslan hos honom/henne.

Ca 1 miljon kostar kalaset och det tycker jag är väl investerade pengar, sett ur elevernas perspektiv och den enskildes. Men i andra yrken så är det kutym att missköter man sig grovs så får man avsked vilket är högst ovanligt i skolvärlden. Det förekommer men ytterst sällan tyvärr. Skolan borde ha större krav på sina anställda än andra yrken, dels för att de naturligtvis arbetar med barn i känsliga skeden och dels för att kunna höja lärarkårens status.

Men att få bort okapabla personer och ge dem en ny bra start är ju en högst humanistisk åtgärd, om man har råd.

Andra bloggar kring ämnet skola:
5 comments:

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

Anonymous said...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

Per said...

Hej, jag är jurist och 49 år. Är det för sent för mig att omskola mig TILL lärare? Enligt mina barn skulle jag vara världens bästa lärare och jag har alltid varit intresserad av att bli lärare.
Hälsningar
Per