Saturday, July 29, 2006

Fördel kvinnor i förskolans könsmaktsordning?

Gunnar Johansson sadlade 2003 om från svetsare till förskollärare och alla trodde att fast jobb efter utbildning var självklar. I denna jämstäldhetsdebatt som medierna frossar i glöms det ofta bort att män i förskolesammanhang är klart underrepresenterade. Självklart beror det mycket på att få män intresserar sig, bara 2 av 30 var män i Gunnars klass. mMn de som vill har det ofta tuffare än kvinnor i mansdominerade yrken.

- Det är en osäkerhet hos arbetslagen. "Ska vi verkligen släppa in en kille? De tänker ju annorlunda." Så tror jag att många resonerar. Men självklart behövs det fler män, säger Gunnar Johansson.
Ljusnan 29 juli 2006

Varför det är tufft har naturligtvis flera orsaker än kvinnlig ovilja som Gunnar uppfattar det, rektor på Granbergsskolan i Ljusdal gissar att det för att kvinnor tror att män som blir förskollärare är pedofiler.

- Det finns diskussioner som gör det svårare för män i det här yrket. Om pedofili, säger Göran Wänglöf.
Ljusnan 29 juli 2006

Jag vet att det finnas sådana fördomar ute hos personal lite varstans men jag tror att det också beror på att kvinnokulturen under lång tid satt sig i väggarna i svensk förskola och att det till viss del handlar om omvänd könsmaktsordning, ett begrepp vi är vana att höra kring mankulturer som stänger ute kvinnor.

Gunnar har i alla fall bara fått kortare vikariat sedan han kom ut från sin utbildning och i höst väntar ännu ett.

Mannen på bilden är inte Gunnar


No comments: