Sunday, July 09, 2006

Intressant oriktig info om svensk skola :-)

I Aktuellt i fredags redogjorde man för att fp inte håller sig till sanningen när man sistplacerar svensk skola på en rad punkter utifrån uppgifter hämtade i PISA studiern, Education at a glance m.fl.

Hmmm...Folkpartiets regel och konserveringsivriga barikadföreträdare har helt enkelt varit aningens för ivriga i sin PR strategi i syfte att vinna röster i skolfrågorna.

Skolverket hävdar helt enkelt att fp har fel (far med oriktiga uppgifter) på en rad punkter, bland annat att sverige minst prov i hela industrivärlden och att man skulle vara det land med mest problem med oordning. Folkpartiets kärleksland som med sin skolas metoder och utantillkunskapsresultat toppar önskelistan hos Folkpartiet har dock inga nationella prov alls.

Leijonborg säger "Exakt den detaljen kan jag inte reda ut just nu, men det är möjligt att du har rätt på den punkten" när Aktuellt frågar (www.svt.se/aktuellt).

Senare meddelar Björklund till Aktuellt att uppgifterna kommer från en "enkätundersökning" med mattelärare i åk 8.

Svensk skolas ordningsproblem, en annan huvudfråga för fp, håller internationellt genomsnittlig klass i de internationella studierna och inte som hävdas toppnivå.

Lärarfacken kritiserar vidare partiet efter de senaste dagarnas förslag med utökad reglering genom timplanen (fler katederlektioner som fp menar) och fler hemläxor. Man anser att fp skall sluta diktera villkor och lägga sig i hur skolan skall skötas och istället koncentrera sig på att skapa förutsättningar för lärarna att planera och genomföra undervisning.

Politikers iver att positionera sig gör att de allt mer glider ut i tassemarkerna och det gynnar inte en seriös debatt om skolan. Övriga partier (s, m, c, kd, v & mp) har inte fått något medieutrymme i skolfrågor denna vecka alls nästan och kanske är det för att det även där saknas visioner kring skolan och dess framtid.

Almedalen blev rätt sömnig historia sett utifrån skolans perspektiv. En förväntad flopp. Hoppas det blir bättre nu på slutspurten.

No comments: