Friday, July 21, 2006

Intel, Mac och skola

Intel heter en datorprocessor som används i mängder av pc:s ute i svenska skolor, ja överallt annars också. Egentligen är det IT-chefernas förtjusning av Windows som ligger bakom, och den ständiga mac-pc kampen som kan vara så oänligt tröttande. Teknikintresserade människor finner stor glädje i windows, men för skolfolk i allmänhet är det mest bekymmersamt och svårt. Windows Pc datorer är bra maskiner om det inte vore för att de trots allt är lite krångliga, särskilt pga av virusutbudet och alla miljarder drivrutiner som måste laddas stup i kvarten. För Apples maskiner ser det annorlunda ut.

Nu tänker alla...ååååååå ytterligare en PC - Mac fajt att tråkas ut av....

MEN inte då. Detta handlar inte om det. Det handlar om att det är över med denna fajt. Man kan nämligen nu ha både Windows och Macens OSX i en och samma maskin till låg kostnad. Intels processor sitter nu i alla nya Macar, vilket gör det hela möjligt.

Detta är naturligtvis otroligt bra för skolan som nu kan använda en maskin till att lära kidsen två miljöer, och IT-chefen får sin windowsmiljö att vårda också. Alla borde vara glada!

Jag har testat i en Apple butik (inLife) och det fungerar!

Jag tror att detta är ett säljargument för Apple som är mycket kraftigt och jag hoppas att de skolor som länge tvekat om Mac eller PC nu väljer båda i en.

Programpaketet iLife som följer med MacBooks innehåller bland annat Garageband (musikstudio som musiklärare snabbt lär sig), iMovie (filmredigering). Detta är exempel på program som med fördel kan användas som pedagogiskt redskap. Man kan tex få elever som aldrig annars skriver att börja skriva manus för radioprogram eller filmer. Det finns mängder med exempel i skolsverige där man använder dessa medier i undervisningen för att nå kunskapsmålen i läroplanen.

Man kan nu bara hoppas på ett skolpaket till skolor där man köper tex en MacBook och får ett Windows XP på köpet, för att utnyttja även Windows XP:s styrkor i undervisningen.

Andra bloggar om:

6 comments:

Lars Anders Johansson said...

Väl skrivet. men är det verkligen så att teknikintresserade människor fördrar windows?

Fredrik Jeppesen said...

Ja i meningen teknikintresserade = admnistration och/eller programmering etc....

Och det har såklart att göra med standarder och att windows sedan begynnelsen varit programmereraes huvudhem gällande operativsystem. Macen kom ju till långt senare och hade ett grafiskt gränssnitt, de tidigare windows versionerna hade ju inte det. Men nu sedan OSX kommit så är Macen faktiskt UNIX baserad och således borde även teknik och programmeringsintresserade kunna accpetera och verka under OSX på i stort sätt samma premisser som i en PC. Idag spelar det ingen roll vilken maskin du väljer, då du kan få både macens operativ och Windows samtidigt...

Sedan finns såklart teknikintresserade Macanvändare också... :-)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

Anonymous said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»