Sunday, May 21, 2006

Lordi - Många ryter till

Lordi vinner Schlagerfestivalen. Ett uttryck för förnyelse kanske många tänker i sitt sinne, och givetvis är det så. Men många tänker också..."vilken skam"...det var ju inte Schlager...

Men sätt detta i ett annat sammanhang än just schlager och ni kommer att inse att det kan bero på andra saker än musikalisk tallang eller att Lordi skulle vara en del av en "anti schlagertradition". De vann...

Kanske är det så att det handlar om att 60-70 och 80-talister, som nu är föräldrar till våra barn och sitter hemma en lördagkväll i Europa, faktiskt börjat tröttna på gamla strukturer. Kanske (med stor sannolikhet) så har de tröttnat för länge sen men att det funnits för få alternativ tidigare. Kanske blev Lordi en tydlig signal om att denna generation verkligen vill ha förnyelse men att det tidigare inte funnits just alternativ? För mig är det ganska tydligt i sammanhanget Eurovision song contest som ägts av konservativa krafter i alla tider, trots Christer Björkman och hans på pappret genomförda "förnyelser". Lordi är i sanning förnyelse...i alla fall så är det ett uttryck för något som står i tvär kontrast till det etablerade. Något nytt, även om det inte är musikalisk perfektionism.

Jag såg Frank Zappas son Dweezil spela sin fars musik på hovet i fredags. Frank Zappa var en provokativ förnyare av den amerikanska rockscenen och kanske var han den som utmanade allra mest i en tid där pop blev alltför kommersiell. Men Dweezils konsert på hovet var inte nydanande...det var heller aldrig meningen...det var snare en hyllning till något genuint musikaliskt. Det är sällan Schlagerfestivaler.

Sen kan man ha åsikter om vilket låt som var bäst på "Eurovision Song Contest", det är väl det som tjusningen med just att prata just musiktävlingar.

Mer Lordi... vilka galningar...vilka nytänkare...fler nytänkare tack...fler som vågar bryta mönstret tack....

Först då kan vi hitta vägen fram mot ny kunskap...

"Knowledge...Halleluja" ---- "Music is the best"--- (Frank Zappa)

2 comments:

Anonymous said...

Helt ärligt så tycker jag fortfarande att Hard rock Hallelujah _var_ bästa låten i år.

Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Jag såg också Zappa plays Zappa och blev helt lycklig. Sedan såg jag groteska Lordi bräda Carola och blev knäckt. Jo jag vet, hade Frank Zappa levt nu och tittat på Melodifestivalen (eh..?) så hade hade han säkert gillat finska Lordi men inte skenheliga Carola. Men ändå... Jag har inte smält det.
/ Bengt
http://lorrelorre.blogspot.com