Thursday, May 25, 2006

Backspeglar, vindrutor och ökade krav...

Skolbänkstillverkare gnuggar händerna......Allt fler lågstadielärare vill ha tillbaka skolbänkarna som har ersatts av bord på många skolor.
Sveriges radios hemsida

Alltfler tecken tyder på att de retarderande krafterna är på gång, och kanske är det valtiderna. Inte bara kravet på betyg i ordning och uppförande, även de gamla skolbänkarna, prydligt ordnade i oändliga rader tycks vara lösningen på skolans allt sämre inlärningsmässiga resultat.

Och den grå massan ute i stugorna jublar säkert medan de tänker "det var bättre förr så låt oss backa tillbaks dit". Alltmedan internet och det kommunikationspräglade samhället springer vidare.

Varför inte samtidigt återinföra pekpinnen som pedagogens mest spännande verktyg nu när vi ändå startat "återresan" ;-) Eller föresten...kan vi inte få rabatt på orglar också så de gamla uppfostrande sångseanserna kan införas på bred front också trots att läroplanen förbjuder själva morgonpsalmerna...eller föresten griffeltavlor och flanellografer. "Back to the old school" vi vuxna trivs så bra med. Nääää det är det ju ingen som vill! Där passerades gränsen för det seriösa....eller?

Nej jag är inte det minsta bitter....jag är bara orolig för att vi genom dessa klart omodiga och fega bakåtblickar tappar fokus från den kunskapskonkurrens som globaliseringen sätter förutsättningar för. Jag träffade Göran Johnsson fd ordförande Metall och superföretagsledaren Carl Bennet häromdagen i samtal kring skola och näringsliv och Göran sa då något jäkligt skoj:

"det är alltid bra att titta backspegeln då och då så länge den inte upptar hela vindrutan"....

1 comment:

Anonymous said...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»