Sunday, December 18, 2005

Skola, Graffiti och Klotter....ehhh ?

Graffiti är en konstform, det är bara att acceptera...ett två tre...meddelande slut på den punkten ! Enkelt att förstå men såklart varlfritt att gilla, man kan välja att ta avstånd från denna konstform. Man kan även ta avstånd från August Strindbergs böcker, Noréns pjäser, Ernst Billgrens konst, Picassos tavlor eller varför inte alla dessa modernister som ställer ut tex en hink med avföring som en installation i tunnelbanan i konstens namn eller han den där vad han nu heter som fyllde en konsthall med lik. Allt kan diskuteras, absolut ! Men det är likväl konst och vad som helst som uttrycker något eller skapar reaktioner brukar kallas konst.

Grafitti är en konstform och bör behandlas därefter.

Klotter däremot är något helt annat, det är nedskräpning av vår gemensamma miljö. Det skulle vara lika mycket klotter om Ernst Billgren for runt i tunnelbanan och målade om efter eget huvud eller lika mycket nedskräpning om Lars Norén satte upp 200 pjäser ute på stan med gigantiska högtalarsytem. Är tex trubaduren på stan som sjunger in stålar i en hatt audiellt klotter ? Ja kanske.
Men det klotter vi mest tänker på, och även här, är ungdomar som sprider tags på allmänna platser. Allt från avancerade tags till huvudfotingar eller bara snabba provocerande meddelanden. Ett rop på uppmärksamhet i en annars för unga människor svårkommunicerad värld. Några vill kommunicera med lite mer finess och de har fastnat för graffiti medan andra nöjer sig att sprida spretiga bokstäver och streck, ungefär som hundar kissar "jag var här och detta är mitt revir". Klotter är inte ok, det tror jag nog de flesta kan enas kring, inte alla det vet jag och det är såklart helt ok att ha en annan uppfattning. Men frågan är ju vad man gör åt det om nu de flesta av oss i någon demokratisk mening tycker att det är nedskräpning. Ja man kan ju fundera en stund på det i alla fall. Kanske kan man intressera sig lite mer för ungdomarna ifråga.

Nu startas tydligen en gymnasielinje i Bromma med graffiti som inriktning och genast är missuppfattningarna igång, "en skola för klottrare, fy så gräsligt". Men om du reagerar så då blandar du ju ihop begreppen konst och klotter.

Kanske är det så att man i Brommaexemplet på klassiskt Fryshusmanér når ett antal ungdomar som klottrar och ger dem uppmärksamhet för deras frustrerade tankar och åsikter. Kanske kan man då kanalisera dessa frustrationer i andra riktningar än som klotter i tunnelbanevagnar?

3 comments:

Anders Löwdin said...

Hej Fredrik!

Som en av politikerna i Bromma stadsdelsnämd, ersättare (s) - så vill jag först ha sagt att stadsdelsnämnden är enig i sitt ställningstagande emot graffitin. Nämnden vill inte ha någon graffitiskola i Bromma utan anser att en sådan skulle bidra till att öka våra problem med klottret i vår stadsdel.

Jag är rätt ny i nämnden och har inte hunnit diskutera detta ordentligt med mina politikerkollegor men klart är att jag har inte samma rigorösa inställning som dem. Men så har jag också en annan bakgrund då jag gått på konsthögskola, Konstfack. Precis som dig gör jag skillnad på grafitti och klotter. Klotter anser jag vara en typ av skadegörelse. Men graffitin då, ja jag tycker inte att vi ska stänga dörren till de ungdomar som sysslar med denna konstform och jag är inte helt övertygad om ökad uppmärksamhet för graffiti skapar mer klotter. Men det är svårt att veta var gränserna går. Viktigast tror jag är att ha en bra dialog med ungdomarna.

Avslutningsvis trycker jag att du har en viktig och trevlig blogg. Det vore bra om fler skolledare började blogga. Det skulle ge bra perspektiv på debatten om skolan.

Anonymous said...

Hej, jag läste precis ditt utlägg ang klotter och graffiti och jag anser att du har till stor del rätt i det du säger men...
Jag ser på graffiti precis som dig och jag tycker att det är en konstnärlig utrycksform som borde ges mer plats i samhället... lagliga väggar osv vore underbart men däremot håller jag inte med dig ang. "klotter" som du beskriver det.

En tag är så mycket mer än en liten kråka med sitt namn på.
Det är ett teckensnitt, en i många fall mer eller mindre i vissa fall mycket utarbetad handstil. Jag vet att de flesta inte ser på tags för vad det är utan tycker mest bara att det är kludd som sitter på fel ställe. Ta din tid o kolla istället på typsnittet utan några förutfattade meningar om att det är "klotter" utan försök att se det från en ny vinkel. I detta fall som en väl utarbetad handstil.

Förhoppningsvis så trillar du över en schysst tag för i min mening så är majoriteten eller näst intill alla tags inte speciellt snygga...
Men då och då trillar man över några guldkorn och jag hoppas du gör det också dem få gånger du kommer titta på en tag med så kallade öppna ögon.

Tack för mig (:

Anna said...

Håller helt och hållet med "Anonymous" när det gäller tags. Det är mer än en lite kråka som sitter på "fel" ställe.