Saturday, May 19, 2007

Härligt med kompetenta människor i samverkan....

När jag i torsdags hade möjligheten att få vara med i TV4s Kvällsöppet med Lennart Ekdal och Johan Hakelius fick jag återigen en sån där härlig upplevelse av hur det kan vara när

kompetens, kreativitet och professionalism sammanfaller i exakt samma skärningspunkt.

Teamet bakom programmet Kvällsöppet känner jag överhuvudtaget inte men det behövs ändå inte för att redan efter några sekunder känner man sig mer än välkommen och fullständigt medveten om att här vet man precis vad man gör.

En timmas program är naturligtvis grundligt förberett av redaktionen och själva studiofolkets förberedelser och trimning mer än noga planerad. Programledarna styrs upp av studiomannen (som var en galet cool intensiv tjej) och publiken lika så. 4 kameror synkas ihop i kontrollrummet och det hela sitter som en smäck. Lennarts tuffa men ödmjuka attityd i samtalet mellan gästerna som smugits in bland publiken bryts då och då av med korta små inlägg av skribenten Johan Hakelius. Skämtsam men med en botten av allvar i det han gör.

Eftersnack i studion i samband med Tv4s Kvällsöppet 17/5. Bilden tagen av Karolina Lassbo med bloggen "En glamourprinesessas dagbok" som också medverkade i programmet.

Man kan naturligtvis fråga sim om detta är ett utfall av kompetens, kreativitet och profesionalism eller om det är TV-fabrik? En del hävdar det senare men jag skulle i alla fall vilja vittna om att det givetvis är oerhört svårt att göra bra TV. Och bra TV görs på många håll i Sverige i många kanaler. Jag har erfarenhet av 4-5 stycken kanaler som gäst och de har alla det gemensamt att när man går därifrån så tänker man

"så jäkla proffsiga".


Tänk efter...det blir väldigt sällan fel i paketeringen i TV. Sen kan innehållet säkert uppfattas som fel på olika sätt, men sällan själva formatet.

Jag skulle önska att teamet på TV4 kom till en nätverksträff och berättade om vad som särpräglar denna branschkultur, som säkert skiljer sig mellan kanalerna och som säkert har sina brister om man frågar dem. En branschkultur som ändå har en gemensam syn på hur man måste leverera sina program.

"Kanske kan vi lära oss något av dem att överföra till skolans värld?"

Tack för en spännande lektion i professionalism Tv4.

No comments: