Sunday, May 27, 2007

Freon, Magistern, Mauricio Rojas och debatten om skolan

"Varför känns det hela tiden som om man som lärare kämpar i uppförsbacke? Råkar man trivas med sitt jobb, har goda kollegor och undervisar fantastiska elever som suger åt sig kunskap - nog fan ska man må skit för det också och anklagas för att vara flummig och en del av ett uppfunnet problem."
Freon Blog

Det är Freon som reflekterar över den osakliga och sneda debatten om skolan, som för övrigt även också Magistern ventilerat härförledes.

Bakgrunden är mångfacetterad men allt som oftast dimper den ned i den politiska pulpeten Dagens Nyheters debattsida. En debattsida som tycks frångått sin roll som allsidig och saklig debattarena till att bli just en nationell pulpet för de politiskt ensidiga viljor som hyllar det gamla och tar vägen fram genom att smutskasta snarare än att vila sina argument i utvecklingsorienterad vetenskaplighet om lärandet.

Jag försöker alltid alltid alltid ta utgångspunkten i själva förutsättningarna för lärandet när jag deltar i debatten om skolan. Jag tror att om man inte gör det så blir det oftast fel. Det som är bra för barnens lärande är ALLTID bra och jag förstår Freon som ju tycks vara en alldeles utomordentlig lärare med huvudet på skaft. Jag förstår hur jävla illa det måste kännas att bli offentligt hånad som yrkesgrupp av personer helt utan egentligt intresse för skola, elever och det viktiga lärandet. Personer som istället använder skolan som verktyg i sin egna politiska maktkamp. Det stinker verkligen!

Senast i raden är Mauricio Rojas som på DN Debatt lanserar sin egen rapport om politisk snedvridning i skolböcker, samtidigt som den arena han använder för dessa budskap är snedvridet åt andra hållet.

"Det hela är både komiskt och sorgligt, Mauricio Rojas".

Mauricio: Du borde ägna din aldrig så tröttnande penna och tunga till att försöka utveckla en debatt om lärandet istället för att klamra dig fast i böckerna, som faktiskt i praktiken inte längre behövs. De kan och är många gånger mycket bra och praktiska att ha tillgång, i många fall bästa sätter att förmedla förståelse. Men de är inte längre det enda och av nöden tvunget.

Det finns nämligen numera lärare som är så oerhört fantastiska att de klarar av att tolka läroplanen och genomföra en undervisning som är både saklig och objektiv. Du och dina partipolare kanske inte vet om det Rojas, men så är det faktiskt. Det är bara för dig att "hacka i dig", som det heter. Men det ingår kanske inte i din politiska bildning att fokusera på sånt, för sånt vinner man väl inga röster på va? Eller hur? Och det gäller ju att börja i tid för rätt som det är är det 2010 och val igen ;-)


Det är tydligt att det en äldre omodern läroplan som du lever efter Mauricio. De läroplaner där boken var det viktigaste instrumentet och där läraren många gånger (inte alltid) bara var en förmedlare av vilka sidor som gällde. Det som stod i boken var sant, en liten stund. Men Mauricio, den tiden är förbi på alla plan.
Nu går det fort Rojas, nu gäller det att haka på samhällsutvecklingen och inte somna in där i ditt politiska lilla vakum. "Grow Up and keep on learning!"

Elevitera mera!

oggar om:

No comments: