Monday, January 02, 2006

Expressens tema: KINA VAKNAR

Försök att komma över Expressens artikelserie om Kina och den globaliserande världen. För något halvår sedan passerade 300 000 000 människor i Kina samma levnadsstandard som vi här i Sverige. För 20 år sen var de på samma utvecklingsnivå som Hedenhös.

Om man tänker sig att det går en superbegåvning eller snille på miljonen så finns det 1 300 sådana i Kina.
Den nya akademiska utvecklingen går som en löpeldgenom Kina som glöder av revanschhunger. I det nationella mattetestet i jakten på mattesnillen genomför 7,5 miljoner ett särskilt test och av dem går 5800 vidare till super Universitet Tsinghua. Medan EU skär ner anslagen till forskning, så satsar Kina för fullt på morgondagens hjärnor (Expressen).

Men även om vi skulle anslå lite mer i våra redan ansträngda budgetar ligger kriminellt långt bakom i alla fall. Vi har förlorat kompetenskriget, men vi har svårt att erkänna det. Trots att Volvo igår sa att man planerar att flytta tillverkningen till Kina redan 2006...i alla fall S-serien.

Mot bakgrund av detta känns det lite fnuttigt att följa den svenska skoldebatten som mest handlar om lärares ökade befogenheter eller skolledares 50 timmarsarbetsvecka eller en våt önskan om att läraryrket borde öka sin status.

Vi måste verkligen tänka om i skolfrågor....

Läs artikelserien KINA VAKNAR och säg sen att vi inte måste tänka om :-)

No comments: