Sunday, January 29, 2006

Förhållningssätt i skolan och Elgiganten

Det verkar inte bara vara i klassrummen vi behandlar killar och tjejer olika och förhåller oss till dem efter invanda mönster. En rad undersökningar visar att de stora teknikkedjorna förhåller sig till kvinnor i butiken på ett sätt så att de hellre handlar prylar på nätet istället. (Svd 2006-01-28). Man vill undvika att behandlas som en idiot. Det är ju lite tråkigt ekonomiskt för Elgiganten och Siba och allt vad de heter eftersom de tappar kunder på detta sätt och inte minst intäkter men bra såklart för de ledande e-handlarna.

Det finns en del teknikföretag som anpassar sin marknadsföring också mot kvinnor men de är ganska lätträknade, detta trots att kvinnor kliver framåt i teknikanvändning och snart köper lika mycket som män. Exempel på företag som fattat detta är Apple med sin medvetna design och funktionalitet och Volvo som gjorde som gjort en konceptbil med enbart kvinnor i design- och teknikgruppen.

Jag måste också erkänna att man inte behöver vara kvinna för att uppleva att man behandlas som en idiot i en teknikbutik. Jag skulle tippa att de flesta män också känner sig kränkta i många situationer med kommentarer som:

- Ska jag slå in den? (Insinuerar att det inte kan vara möjligt att jag själv ska använda den)
- Här är sladdkontakten du stoppar i eluttaget. (Förminskning)
- Här är det meningen att du skall se de rörliga bilderna, det kallas skärm. (Förminskning)
- Du känner ju till skillnaden mellan vanlig TV och HDTV såklart, eller ?

Ja listan kommentarer kan förståss göras lång men det här handlar egentligen också om riktigt dåliga säljegenskaper eller för att inte säga förlegade säljtekniker. Man fattar helt enkelt inte i dessa företag att en kund handlar mindre om den känner sig förminskad och kränkt.

Detta kan även kopplas till ledarskapet och chefens/ledarens relation till sina medarbetare. Att leda genom härskarteknik är ju en metod som en del chefer använder, och resultaten blir oftast rätt dåliga. Se bara på kritiken av Göran Persson som anses vara mästare i konsten.

Kan ni se honom som säljare i en teknikkedja ?

No comments: