Tuesday, January 31, 2006

Elever som inte håller sams....

Sedan förra måndagen har man haft hjälp av en Securitasvakt i matsalen, i förebyggande syfte. Polisen har också kommit några gånger när det gått rykten om bråk.
- Vi har ett mycket bra samarbete med polisen och de tar det här på stort allvar, så det känns tryggt, säger rektor Rolf Engman.

Det rör sig om en handfull elever, en grupp från Brinellskolan och en från Risbroskolan, som inte kan hålla sams.

(www.sr.se)


En handfull elever kan orsaka stor oro för hundratals människor och vist kan man förstå att sklolledningen vill vara kraftfull och som man menar "förebygga" men vad gör personal och skolledning egentligen för att utveckla sitt ledarskap och därmed arbetsmiljön? Dels ledarskapet inom vuxengruppen men även ledarskapet inom vuxen- och elevgruppen ? Hur goda relationer har man med eleverna, vid sidan av de goda man har med polisen? :-)

Min erfarenhet är att om man engagerar sig i denna "handfull elever" och bygger relationer med dem snarare än bemöter dem med utstuderat maktspråk så har man väldigt stora möjligheter att slippa ha securitas i lokalerna, i alla fall när det rör sig om 3-5 elever (handfull). Och NEJ NEJ NEJ det handlar inte om att bli kompis med ungdomarna som den politiska debatten antyder. De som tror att man kan bli "kompis" med en tonåring de lever inte i verkligheten. Tonåringar vill inte för ögonblick bli kompis med någon vuxen i skolan, de gör ju allt för att just slippa det i sin identetssökning. De vill ha en vuxenrelation som ställer krav men som också bryr sig och intresserar sig för DEM och hur de har det.
Hur vet jag nu detta kanske du frågar dig? Ännu en tyckare bland de som inte vet ett skvatt om hur det är i skolan? Jo helt enkelt eftersom jag prövat under min tid som rektor och det har i samtliga fall lyckats bra. Naturligtvis tar dessa samtal och relationsbyggen olika lång tid men det går.

En sak är säker och det är att om man INTE tar tag i sin organisations förhållningssätt så får man vänja sig vid att som elever och vuxna jobba bland securitas vakter och i en miljö där rykten föranleder polisbesök ständigt och jämt. Jag menar att om man inte klarar av en handfull elever som inte kan hålla sams med en elev på en annan skola så är nog detta inte hela bilden om hur kulturen är på skolan ifråga.

No comments: