Tuesday, February 24, 2009

Och under tiden i Sverige...

Under det att jag nu tillbringar en del tid i Kina för att försöka förstå vad som händer i världen och hur det påverkar svensk skolas uppdrag så pågår spännande saker hemma i Sverige har jag förstått. Läste på Aftonbladet om en rektor som ägnar tid och energi åt att i efterhand retuschera skolfoton när några gossar försöker vara tonårsprovocerande genom att ha t-shirts med utstickande tryck.

stötande?
– Har man dålig fantasi kan man tolka körv på ett annat sätt också.
Hur då?
– Ingen aning, men ”hot moms” måste du hålla med om att man kan tolka på ett jävligt tydligt sätt.

Rektor diskuterar hur man tolkar körv på Aftonbladet 02-24

I alla år har detta med att sticka ut och provocera hört till tonårens natur, och det lär inte upphöra min gode läsare. Till en del är det ju som vi, nästa alla, vet en ungdomsrevolt som vi kanske möter bäst genom att bara låta vara.

Men om man nu måste ta tag i det där hemska så varför tar inte rektor och pedagoger istället och använder bilderna i skolkatalogen som pedagogiskt instrument i undervisningen? Ja och diskuterar med eleverna hur individens uppträdande, beteende och/eller ageranden kan uppfattas? Det vill säga vad budskapen står för i detta fallet och hur de tas emot?

Då gör man något pedagogiskt av situationen istället för att skapa helt onödigt muller o bång korridoren (och på Aftonbladet). Kan det komma nåt bra ur en sådan pedagogisk diskussion kan man fråga sig? Hmmm...Ja kanske kommer man i diskussionen fram till att det kan verka stötande och obehagligt för en del personer och att man därför av respekt till den andre individen funderar över hur man gör i framtiden eller så kommer fram till något helt annat? Kanske att människor får tåla en hel del i ett demokratiskt samhälle som vilar på yttrandefrihetens principer. Vad kom man fram till nu undrar jag? Att gossarna hade otäcka tröjor på sig och det får man inte. Eller?

Tröjor har under flera decennier fungerat som budskapsbärare, så något nytt fenomen att förfasa sig över är det ju inte. Bifogar här en bild som visar den framlidne Kenta Gustavsson i melodifestivalen 1980 då han bar en förskräcklig t-shirt med typ liknande budskap som gossarna ovan. Det blev väl lite uppståndelse i tidningarna och hos en och annan nymoralist men det var inget som jag upplevde gjorde svenska befolkningen särskilt galen, sexuellt snedvriden eller på något sätt själsligt sjuk. Tvärt om så tror jag ganska många tyckte det var ett ganska kul practical joke i TV.

Nej jag föreslår att vi försöker fokusera på lärandet istället, så kommer nog svensk skola resa sig till top-position vad det lider. Om vi alla hjälps åt och försöker göra "rätt saker" istället för att "göra saker rätt hela tiden" så kanske det går.

:-)

No comments: