Tuesday, February 17, 2009

Det finns ställen i världen...

...där ungdomar väljs att styra. Flera medier i Kina berättar om att man i Gaojie village, 40 km från Qinjian i Shaanxi provinsen nyligen valde den endast 19-åriga Bai Yitong till att styra byn (eller i svenska mått mätt "småstad"). 19 åringen dundrade igenom valet med stort självförtroende och plockade 450 röster av totalt 461 och blev därmed den yngste genom tiderna att styra i Gaojie.

Jaha, tänker ni. Vad menar han nu med detta?

Jo jag menar att det tydligen i de mest oväntade vatten simmar fiskar av sällan skådat slag. Var någonstans i den övriga världen har ni hört talas om en 19 åring får ansvaret att styra en hel småstad? Bortsett från skillnader i politiskt styre mellan Sverige och Kina, vilket naturligtvis kan vara svårt att bortse ifrån, så kvarstår faktum att man i denna by låter utvecklingen skötas av en knappt färdig gymnasieelev. Det skulle knappast ha skett hemma hos oss.

Bai Yitong är inte inte bara tonåring, hon har dessutom tydliga planer på hur framtiden skall utvecklas. Bland annat ska hon bygga ett sjukhus och förbättra kommunikationerna:

"I have a plan to have roads linking our village with the cities, to dig deep water wells to solve the problem of water shortage and developing aquaculture in order to increase the income of our farmers," she said, the confidence gleaming in her eyes.
China Daily

Och nu kan ni naturligtvis fnysande säga att man inte kan lita på vad medierna i Kina skriver, och det kan naturligtvis vara en riktig iaktagelse, men det är inte mediernas trovärdighet som är poängen här. Utan en historia om att ungdomar kan ingjuta hopp i vuxna människors framtidstro. Det är väl ändå en ganska upplyftande tanke? Kanske något för oss att fundera över? Att ungdomar kan...

Eller?

3 comments:

Anonymous said...

Gustav Fridolin (född 1983):
Språkrör för Grön Ungdom 1999-2003
Riksdagsledamot 2002-2006
Debut som talare på Miljöpariets kongress i Alingsås 1995 (12 år).
Suttit med partistyrelsen och tagit fram MP:s partiprogram inför valet 2006.

Och han är inte ensam. Det handlar bara om att uppmuntra och stödja de unga som vågar, kan och vill synas. Tyvärr finns den en äldre generation som med alla möjliga medel vill hindra den här framväxten.

Här (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2009/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2009_MONTH_02/1-16022009-EN-AP.PDF) är lite härliga färska siffror på arbetslöshet också. Och tittar man på segregation män/kvinnor, äldre/unga så skall vi som Fredrik Härén säger "tammefan skämmas".

Fredrik Svensson said...

Aha,ja just det Gustav ja. Honom hade jag precis glömt bort. Vart tog han vägen?

Anonymous said...

Han började väl jobba med kalla fakta tror jag och har sedan skrivit lite frilans samtidigt som han jobbat med sin biografi.

Oerhört driven och från vad jag har hört också väldigt intelligent.