Sunday, February 15, 2009

Hot Pot at the Hot Spot

Igår anlände vi Beijing och av att döma av de 6 månader jag varit frånvarande så verkar allt sig likt så här långt, dvs det byggs och moderniseras fortfarande i en rasande takt. Tillväxten har dock slagit av på takten kan man läsa i tidningar och nyhetssiter, naturligtvis påverkas även Kina av den globala lågkonjunkturen och finansiella krisen.

På vägen in med expresståget från flygplatsen passerar man trots krisen ett oändligt antal pågående moderna husbyggen insprängda mellan lika många äldre traditionella arkitekturer. Svaret finns att finna, antar jag, i att den Kinesiska regeringen har tänkt sig att stimulera den interna tillväxten i Kina som ett medel av flera att hantera effekterna av krisen i världen. I alla fall inte slå av mer än nödvändigt på takten.

Annars läser man här ganska mycket om Hu Jintaus besök i Afrika där han just nu befinner sig i Tanzania. Kina är djupt involverat i utvecklingen i Afrika, självklart vill man ha goda relationer med alla världens länder ur ett globalt ekonomiskt perspektiv. Åsikter runt Kinas relationsbyggande med afrikanska länder går isär ganska mycket, mest utifrån krasst västliga perspektiv. Många menar att Kina exploaterar afrikanska länder i jakten på naturresurser och därför inte aktivt bidrar till demokratiska påtryckningar via tex FN på tex konflikterna i Darfur. Andra hävdar att deras intressen är mer affärsmässiga och biståndsknutna och man menar att skälet till att väst har så starka synpunkter på Kinas frammarsch i Afrika står att finna i att afrikanska länder hellre samarbetar med Kina än med västländer. Det stör den bild av väst som ensam supermakt och normsättare av en global standard. Var sanningen ligger är jag inte kompetent nog att avgöra. Jag vet däremot att att Kina alltmer sätter sig i en roll av global Hot Spot.

Ännu har det inte hunnits med så mycket sen jag anlände i lördags, men vi har i alla fall ätit Hot Pot. En Kinesisk variant av fondue där man helt enkelt kokar olika saker som kött, fisk och fågel med grönsaker i en särskild buljong och doppar det i en speciell sås. En mycket god och trevlig sysselsättning för några timmar.

I morgon blir det besök vid Svenska Skolan för att träffa personalen där och bygga fler nyttiga kontakter. Planen är att hitta fler Kinesiska skolor att besöka.

See Ya

:-D

No comments: