Monday, February 16, 2009

Bokhandel the Chinese style

Nordöst om Xidan, mitt i Beijing, ligger en av de största bokhandlarna i hela Kina, Beijing Bookstore Mansion. På 8000 kvadratmeter på 6 våningsplan finns det mesta om det mesta från de över 500 förlagen som finns representerade. Vi orkade bara gå runt och kika på två våningsplan men jag noterade i alla fall två intressanta saker. Dels att det finns precis hur många böcker som helst om ledarskap, företagsekonomi, entreprenörskap och retorik med alla inriktningar man kan tänka sig. Bland annat en bok som vad jag kunde förstå analyserade Obamas installationstal, som ju inte gick av stapeln för så där hemskt länge sen. Så vill man och kan kinesiska så finns här allt möjligt att hämta kring modernt management, bra mycket mer än i en välsorterad svensk bokhandel.

Det andra man kunde konstatera var att det är helt ok att ta en bok i bokhandeln och sätta sig att läsa så länge man vill. Överallt satt kinesiska unga och gamla människor och läste i godan ro, eller ett bättre uttryck är nog att de tycktes vara i färd med att "hårdstudera". I alla gångar , i alla prång där det fanns lite utrymme över satt de och läste och läste och läste. Det känns som att det i kulturen finns stor förståelse för det "okynnesläsandet" som vi säkert skulle kalla det i Sverige, där det såklart är "förbjudet" att läsa böcker man ännu ej köpt. Men här verkar det som att läsandet har stort utrymme och stort överseende. Kanske är den kulturella koden den att det är bra om folk läser, och kopplar man det till konfucianismens läror så är det ju självklart. Att utbilda sig (läsa) gör att man blir en bättre människa. Om alla lär mer så är det bra för samhället helt enkelt.

Priset på böcker är i svenska mått mätt väldigt lågt. Modern managementlitteratur kostar mindre än en pocketdeckare på PacketShop. Jag köpte en om Ledarskapets Retorik, helt obegripligt innehåll, men snygg och skoj. Priset för en medelinkomsttagare i Kina är däremot väldigt högt.

:-)

3 comments:

Anonymous said...

Hej!

Jag heter Anna Tornberg och jag jobbar som webbredaktör åt ett program på UR som heter Skolfront. (ur.se/skolfront) Vi har följt din blogg en tid och skulle nu vilja tipsa våra besökare på webben att också läsa den. Hoppas du tycker att det är okej!

Hör gärna av dig om det är nåt speciellt du vill att jag ska skriva för att beskriva din blogg eller om du har nåt foto som du vill att jag ska använda!

Mvh,

Anna

A N N A T O R N B E R G
W E B B R E D A K T Ö R
S K O L F R O N T
ur.se/skolfront

Anonymous said...

Har du facebook?

Fredrik Svensson said...

Anna: Roligt :-) Återkommer med ett mail

Ungfröken: Ja det har jag :-) Sök på Fredrik Svensson, fredrik@rektorsakademien.se

:-)