Saturday, April 29, 2006

Ombyggnad av skola :-)

Tänk om vi satsade lite mer på ombyggnationer i skolan så att arbetsmiljön blev stödjande i lärandet? Skulle inte det vara smått fantastiskt.

- Ja men miljön är inte viktigare än personal, svarar de luttrade. De luttrade som hellre ser en extra lärare i arbetslaget än att långsiktigt göra den miljö alla vistas i bättre och trivsammare bit för bit. Trivsammare att arbeta med lärande i.

Och varför skulle det finnas en motsättning då? Jo för att de flesta ser det mesta som något man måste mot något andra och att det av enkelhet antingen är svart eller vitt. Världen är inte svart vit och den är fan inte grå heller, den är färgsprakande.

Men om man gjorde så att man byggde om så att miljön blev sprakande stödjande i lärandet, skulle det inte vara fantastiskt?

- Ja men det är viktigare med mer personal i skolan, en ommålad vägg ökar inte lärandet (suck).

Fel Fel Fel...allt som har med miljön att göra, både fysiskt och psykiskt påverkar naturligtvis lärandet för eleverna. För det är väl elevernas lärplats och lärarnas arbetsplats vi i första hand talar om eller ?

Jag läste en artikel nyss där man sammanfattar det hela med att det är ofattbart att lärare och elever står ut i sina slitna lokaler med 50 år till minsta renovering. Ja det är faktiskt ofattbart, och det är också därför det gnälls överallt bland elever, lärare, föräldrar etc....de står ju inte ut. Eleverna vantrivs så till den milda grad att de vägrar gå dit. Och går de dit så tar de inte ansvar och vårdar något som ser anskrämligt ut. Trots det så är mirakelmedicinen fler lärare som skall ut och jobba i dessa miljöer och snart stå ut lika illa. Fler lärare är givetvis bättre än färre, men jag undrar om det spelar roll om ledarskapet, kunskapssynen och miljön ligger på 1800 talsnivå i samhälle som snurrar allt snabbare.

Och kom nu inte dragandes med att man byggt om skolor i åratal utan påvisad effekt. För det är klart att det inte spelar någon roll om personal, elever och föräldrar inte vill något med sina skolor. Det är det vi kallar visionslöshet...

No comments: