Monday, April 17, 2006

Kunskapskapprustning

På 50-80 talet kapprustades det millitärt och nu kapprustas det kunskapsmässigt. 20 000 000 studenter och andra gör nu allt för att kopiera den västerländska metoden för utveckling och självklart vill de ha en bit av vår värfärd. Och här borta i Svedala står vi bara och ser på i svenskt skolsystem och funderar på hur vi skall få av den där kepsen på eleverna och hur vi ska få dem att stänga av mobilerna.

När amerikanarna blev omåkta av ryssarna i rymdkapplöpningen och ryssarna var först utanför atmosfären i en rymdkapsel bestämde sig Kennedy för att ta tag i problemet.

"I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth."
John F Kennedy

Kanske är det så att vi måste vakna upp lite och i alla fall diskutera detta med kunskapskapprustningen och HUR det påverkar vår skolas förutsättningar. Annars kanske hamnar allt längre ned i internationella jämförelser framöver. Kanske skulle vi formulera en vision här hemma, typ:

Om 15 år skall Sverige vara det land som alla andra länders utbildningssystem ser upp till avseende lärande och kunskapsförädling. Inget annat land skall ligga i närheten av oss när det gäller resultat av kunskapsutveckling och möjligheter för lärande.

No comments: