Wednesday, June 04, 2008

Undersökning ungdomars mobilvanor

Morgan Forum heter en organisation som binder samman företag som på ett eller annat sätt har intressen i utveckling av mobila tjänster, i första hand för mobiltelefonen.
Morgan har publicerat resultatet av en undersökning kring ungdomars mobilvanor som i många stycken bekräftar det som vi känt till lite till mans på olika sätt. Bland annat att ungdomar tycker det är viktigt vilken mobil man har men också att de antingen ratar eller inte förstår poängen med de flesta tjänster förutom sms. MMS fyller inte direkt nån funktion, surfa på nätet är för krångligt, mobil-TV känns krystat(för dålig bild och kasst innehåll) och allmänna reklam-pushar i mobilen är absolut inte ok ifall den inte känns helt relevant på "mig själv".

”Jag skulle inte kunna tänka mig att kolla på tv i mobilen, det blir inte samma känsla. Tv vill man kolla på hemma med polarna”
Ur rapporten

De är förstås svårt att dra alla ungdomar över en kam här men det finns väldigt intressanta tendenser i rapporten ur ett långsiktigt perspektiv.

En slutsats jag drar är att de som tar fram de flesta mobila tjänster och de som lanserar dem inte gjort sin hemläxa utan tänker att "det där är ju en kul tjänst för mig alltså är den kul för alla andra också". Men det vi vet om "den digitala klyftan", dvs skillnaden mellan de födda före 1980 och de efter 1980 är ju att vi vuxit upp i olika kommunikativa miljöer och därför utvecklat skilda kommunikationsbeteenden och behov. Tjänsteutvecklarna utgår helt enkelt ur fel perspektiv och de verkar inte ha tittat på målgruppen tillräckligt väl.

Jag själv tror helt klart på användargenererade contenttjänster i mobilen, dvs lösningar som ungdomarna själva skapar innehåll och strukturer för.


Morgans rapport bra tycker jag och vi borde alla se lite djupare in i ungdomars kommunikationsvanor/beteenden oavsett vi utvecklar mobiltelefoner eller utvecklar skola.

1 comment:

Anonymous said...

kan ju säga att det som kommer att komma är att lyssna mer på musik om man skulle ta och utveckla högtalarna. Dela låtar med varandra över bluetooth är små saker för 11 åringar.

Hade en advokat som kom och berättade om lag och ordning och det enda eleverna ville tala om var fildelning....

...tror nog att man lätt glömmer denna målgrupp när man nu vill förbjuda fildelning etc
Läs gärna mer på Copyriot.se där man kan läsa att tyska STIM typ raggar kids via scouterna