Sunday, June 08, 2008

iPhone 3G, morgondagens snackis...

I dag är det säkert många som snackar om morgondagens KeyNote från Apples Steve Jobs och förväntningarna är som vanligt skyhöga. Och allt kretsar nu kring iPhone 2.0, med stöd för 3G. När iPhone släpptes från allra första början hoppades jag på en 3G modell med dubbla kameror och inte minst iChat inbyggt. Det föreföll logiskt tyckte jag då, men jag fick fel och vi fick inte ens se en iPhone i Sverige överhuvudtaget. Jag fick köpa en i London och "låsa upp", men det fungerade hur bra som helst det också.

För iPhone i nuvarande version är en riktigt bra produkt för skolan eftersom den innehåller det mesta man behöver för att söka och tillgodogöra sig information och för att kommunicera på olika sätt genom internet. Vill man producera och jobba mer kolaborativt med skapandefokus är datorn naturligtvis överlägsen men man kan komma riktigt långt med bara sin iPhone redan idag. Bara man är kreativ och tänker utanför boxen.

I sin nästa version som, med sannolikhet gränsande till visshet, lanseras av Steve Jobs i morgon kl 19.00 svensk tid kommer alltså en uppgradering till 3G och telefonen släpps med all säkerhet i fler än 70 länder samtidigt. Och det känns som ett riktigt lyft att den nu tar klivet in i 3G åldern, inte minst eftersom GSM versionen saknar en hel del viktig funktionalitet. Varför man inte redan från början satsade på 3G utan den äldre GSM-tekniken beror antagligen på att det inte är så många länder som har tillräckligt hög 3G penetration. Sverige är av de länder med mest utbyggt 3G men Sverige är å andra sidan en försvinnande liten marknad sett ur ett globalt perspektiv. Men nu satsar man alltså på den "nya" tekniken. Det innebär att vi antagligen kommer att få se minst 3 av nedan uppräknade nyheter i iPhone 2.0:

1. Kamera både fram och bak
2. iChat (videosamtal) funktion med möjlighet till WiFi uppkopplat och/eller som 3G
3. Förbättrad adressboks- och smshantering
4. MMS stöd
5. Microsoft Exchange stöd
6. > 32 GB hårddisk
7. Lägre pris än tidigare
8. Riktig GPS
9. Utvecklad Bluetooth
10. En uppgraderad .Mac-tjänst utvecklat med stöd för bland annat iPhone-backup

Hur det nu än går med detta så kan vi säkert förvänta oss nyheter kring MacBook, MacBook Pro och Air, iMac också. Och varför inte en iPod Touch med 160 GB hårddisk som ersätter Classic modellen. På mjukvarusidan för Mac tillkännages säkert också en bunt nya funktioner och lite pre-sights på OSX 10.6 m.m

En spännande dag i morgon alltså för er som är inne på Apples produkter...

No comments: