Monday, November 20, 2006

Windows och Mac i samma maskin, bra för skolor!

Jag har precis skaffat mig en Windows XP licens som jag installerat i min Mac (intel). Det låter kanske märkligt men faktum är att Apples Macar med intel är ett verkligt bra alternativ för de skolor som vill ha Macens skapandemiljöer men också Windows bredd på programmarknaden. För att få Macen att ta till sig Windows XP behövs en programvara som heter Parallels (www.parallels.com) och kostar 500 kr. Parallels gör det möjligt att "växla mellan Mac OSX och Windows med en knapptryckning" men utan att den ena eller andra först behöver stängas av eller startas om, det är som att växla mellan program helt enkelt. Det hela är också enkelt att installera. Poängen är alltså att du kan ha MacOSX och Windows XP i en och samma maskin. Se film här!

Man kan kanske fråga sig varför man vill ha båda systemen i en maskin? Eller Mac-ägares fråga varför man överhuvudtaget vill ha ett Windows i sin maskin?

Jo faktum är att det är bra för tex de skolor som inte ser sig kunna ha råd med både Mac och PC. På detta sätt kan man sänka sina maskinkostnader jättemycket. Det coola med detta utifrån ett skolperspektiv är att man förbereder eleverna för både Mac och Windows istället för en av dem beroende på vilken "religion" som gäller på den skola eleven går i, fast å andra sidan har ju inte den yngre generationen som vi väldiga problem med att snabbt lära sig "en ny dator" så det argumentet kanske haltar en smula. Bättre är att man som elev nu kan få möjlighet att i skolarbetet jobba med de kreativa programpaketet som heter iLife och innehåller iMovie (filmredigering), Garageband (musikstudio och radiostudio) m.m samtidigt som man kan köra sin gamla "trygga" PC miljö som de flesta har hemma. Båda operativsystemen har sina fördelar och bör därför finnas i skolans naturliga miljö.

Prestandamässigt fungerar det utmärkt, och det krävs ingen annan kunskap än vad som krävs för att installera en vanlig PC.

Man kan även numera genom crossover-teknik installera windowsprogram direkt i Macen, men tjusningen med Parallell-lösningen är ju att man kan ha båda operativsystemen i en dator.

Fler bloggar om:

3 comments:

Anonymous said...

De bra Macan kostar en slant fortfarande, om man ska köpa själv. Men det går ju leasa om man är företagare eller skola... Kanske det får bli en Mac nästa gång.

Anonymous said...

läste faktiskt något liknande på mellanrummet.blogg.se, även om det var av en lite mer kritisk art.

Sara said...

Fasiken vad bra, tack för tipset!