Wednesday, January 28, 2009

Spetsa ögonen filmen...

Här kommer en liten film jag gjort i all enkelhet. Den handlar om svensk skola....kolla på den, den kanske gör att du ställer dig en del frågor?:-)

8 comments:

Morrica said...

Skön musiksnutt, och väl tänkt i valet av citat och texter (fast du har tappat ett n i industrisamhället mot slutet) Hur har du taggat den, och till vilka riktar den sig? *nyf*

Fredrik Svensson said...

Ajdå...jag har en liten släng av läs och skriv...men bara en bokstav bland alla de där....DET är BRA tycker jag... :-)

Tanken var att visa att seriösa budskap om så viktiga saker som skola och utbildning kan kombineras med ungdomars musik...de som stänger av filmen efter reaktion på den hårda musiken är inte särskilt intresserade av innehållet så att säga. Sen finns det en hel del grejer i filmen tycker jag som i alla fall ger mig en rad frågor när jag ser den.

:-D

Anonymous said...

Du menar att det här är ungdomars musik? Vad grundar du det antagandet på kära Fredrik? Speedmetal/Deathmetal är väl snarare en subkultur med lika många 70-talister i rockkläder, törstandes efter att få se sina idoler Whitesnake på Sweden Rock (som man gått på i 20 år).

Jag tror att det handlar om att presentera en helhet och tyvärr håller inte musiken samma nivå som texterna, vilket gör att man tappar intresset. Klippet blir på så sätt inte ens provokativt.

Fredrik Svensson said...

Anonymous: Ha ha ja du kanske har rätt i det, men tillräckligt provokativt för att du skall ta dig tid att skriva i alla fall :-) Anonymt dessutom ;-) Jag kanske ska byta till din musiksmak? :-)

Denna typ av musik är ganska stor i ungdomskretsar också. Min poäng är att om man ser texter av detta slag så är det oftast paketerat i musik med pling plong pogo pedagog eller nån fiol eller nåt sånt...

Skämt åsido så är det egentligen en fortsättning på ett tidigare inlägg om en lärare som spelade i hårdrocksband som fick sparken på grund av det. Men i min text bytte jag till dansbandsmusiker.

:-)

Anonymous said...

Jag svarade inte av anledningen att det skulle vara en provokativ text (vilket var en del av syftet) utan för att du definierade en ungdomskultur som jag inte känner igen och därför inte håller med om. Och jag tror inte att någon musiksmak per automatik kan definiera en ungdomskultur. Jag kan också tycka att du är lite otydlig när du skriver "ganska stor i ungdomskretsar" - visa mig gärna hur stor och vilka kretsar det handlar om. Så frågan är alltså om det här är din eller den stora ungdomskulturens musiksmak? ;-)

Jag tror heller inte att musiksmaken i sig spelar någon större roll i sammanhanget. Däremot finns det utrymme för diskussion av det här slaget när vi talar om "av vem, åt vem och i vilket syfte" - i synnerhet när den lite mindre progressiva delen försöker applicera sin kunskap på en generation som redan är 10 steg längre fram.

Jag tror också att det säger mer om den som avskedar än den som blir avskedad när fritidsintresset musik blir det som avgör om personen är en duktig lärare eller inte.

Peter said...

Spelar väl mindre roll vilka som gillar musiken i denna film. Budskapet i citaten är ändå kristallklart och att paketera in det hela i musik, som för många pedagoger kan vara provokativ, gör filmen än bättre. Intressant tanke att publicera tänkvärda ord inkluderande en test på läsarens hängivenhet och intresse. Om inte annat så visar detta på att valet av bakgrundsmusik påverkar våra intryck och tankar. Varför inte nyttja detta i klassrummet :)

Öpedagogen said...

Intressant .. Det som slog mig är att kursplanerna ska skrivas om. Jag som arbetar med elever i åldern 10 - 12 år har ca 500 strävans- och uppnåendemål att arbeta med/mot - det känns väldigt mastigt. Att minska antalet mål, fokusera mer på det digitala, både till arbetssätt och att eleverna ska ha en egen dator och till sist låta elevens delaktighet stå i centrum - det borde bli en intressant och utvecklande skola...

Marika said...

Bra jobbat... tänkvärt och positivt samtidigt som skrämmande. Men debatten är bra, utan debatt inga reaktioner och ddå troligtvis ingen förändring
:-)