Sunday, January 25, 2009

Att kommunicera med film...

Att kommunicera med film idag är en baggis faktiskt, och roligt. Att lära sig spela in en kort film och klippa ned den till YouTube-nivå tar mindre en 5 minuter med dagens teknik. Det räcker med att man är en en hyfsat datamogen person med tillgång till rätt grejer. Igår var jag på konstutställning i Falun och passade då på att med hjälp av min dator med inbyggd kamera spela in och klippa en enkel film om utställningen. Det hela tog inte mer än 20 minuter effektiv tid och resultatet verkar funka. Att skriva ett "paper" med samma innehåll hade förmodligen tagit dubbelt så lång tid och tråkigare presenterat.

Konstnatten 24/2 2009:Jag ser stora möjligheter med film som kommunikations- och lärandeverktyg i skolan idag. För både elever, lärare och till och med skolledare. Att som skolledare eller lärare spela in lite av vad som händer i skolan och lägga ut det på tex YouTube är ett kraftigt verktyg.

Att låta eleverna utveckla sina färdigheter att kommunicera med hjälp av film och redovisa sina kunskaper inom olika områden genom detta medium är självklart både smart och inspirerande. Som lärare kan man på enkla sätt komma igång med att använda film som pedagogiskt verktyg, det finns många exempel runt om i sverige och världen på detta. Här ett synneligen enkelt exempel kring film som lärverktyg i samband med gitarrspel:Och här ett exempel på hur man som lärare kan lära sig att genomföra bättre lektioner, eller snarare hur man inleder en lektion på ett bra sätt. Det är Lärare vid Lillholmskolan i Skärholmen som gjort detta tror jag. Se särskilt 6.50 in i filmen.....(roligt tycker jag):

No comments: