Tuesday, January 13, 2009

London, Fish & Chips och 10 000 pund till lärare

Idag har jag hamnat på plats i London. Syftet är att bland annat besöka BETT, den stora mässan för IT och lärande/skola. Efter diverse strul med internet och annat så hamnade jag till slut på en English Pub och åt den traditionsmässiga rätten Fish and chips.

Under måltiden läste jag en bunt inköpta tidningar och fastnade för nyheten om den Brittiska regeringens storsatsning på skolor i områden där förutsättningarna inte är så stora. Nyheten kom ut idag. Man söker 6000 superlärare till 500 av landets hårdast utsatta skolor och lovar de pedagogerna 10 000 GBP, alltså motsvarande drygt 120 000 kr i bonus. Förutom lön givetvis. För att få dessa bonuspengar tecknar man sig för 3 år.

Regeringen vill minska den just nu så tydliga kopplingen mellan barns socioekonomiska oförutsättningar och studieresultat. 6000 superlärare a 120 000 kronor blir 720 000 000 kr extra i skolbudgeten det. Alltså billigt. Ja kanske tänker man ändå åt rätt håll här, låt de bäst meriterade och kompetenta lärarna konkurrera om att ta sig an det viktiga jobbet att ge barn med sämst förutsättningar en bättre framtidsmöjlighet. Action! I andra länder anställer man istället fler statliga kontrollanter av skolan...För det ökar ju självklart lärandet för alla miljoner barn...Ehhh...eller...NOT?

Golden handcuffs
I tidningarna kallas det av kritikerna för "Golden handcuffs" och meningsmotståndarna ser hellre att man tar de där pengarna och ger alla landets lärare en bonus.

Britterna har satsat länge
Spännande idéer här borta i Storbritanien må jag säga. Det saknas inte visioner och idéer om skolans utveckling. Sen att förutsättningarna och den pedagogiska nivån ligger några decenier bakom oss svenskar spelar ingen roll. De gör något åt sin situation och satsar ordentligt. För ett antal år sedan startade reformeringen av Brittisk grundskola då man tillförde resurser motsvarande 400 miljarder pund till IT investeringar, kompetensutveckling av pedagoger och ombyggnationer av skolor. Ambitionen är att modernisera skolan.

Och nu vallfärdar pedagoger och skolledare från hela Europa till London och besöker BETT-mässan, eftersom där det skapas marknad skapas också mötesplatser för intresserade.

Man kan inte låta bli att tänka:

Tänk om Sverige tog initiativet och blev världscentrum för skola och det nya lärandet?

Det vore inte alls omöjligt med tanke på att vi traditionellt inte sitter lika mycket fast i gamla traditioner som Britterna. Men då krävs djärva politiska beslut och rejäla satsningar. Nu ska det i alla fall bli spännande att bevaka detta med England några dagar.

Vi hörs...

:D

4 comments:

Morrica said...

Ahaha, I love England! Precis så gör man såklart, vilket fantastiskt initiativ!

joha88 said...

Rule Brittania...
Jag håller medig det är imponerade vilka initiativ som regringen i UK tar. I fjor tom sa ju skolministern till företagen att ge bort sina datorer till skolan för att stödja utveckling vet ointe hur det gick men initiativ saknas inte. Suck inte som hos oss. Lever på gamla meriter eller synder enligt vissa.
Jag önskar också att vi kunde få lite djälva anamma och framtidstro i svensk skola på riksplan. Tänk vad vi skulle kunna göra.
Jag reser imorgon och det skall bli skoj att träffas igen. CU
England here I come!

Fredrik Svensson said...

Morrica: Ja de vill nåt !

joha88: Detsamma...ring mig när du är på G!

F

Öpedagogen said...

Mmmmm, om det ändå vore så väl. Idag kom politikernas sparförslag för det kommande året: ca 150 varslas i de kommunala skolorna där jag bor ... suck om man ändå levde och arbetade i England