Tuesday, March 25, 2008

Kepsens arvtagare, makt och I-landsproblem !

Jag hade länge tänkt undvika att blogga om detta I-landsproblem med skolor som fokuserar på hur eleverna klär sig. Inte skolors fokus på märken eller symboler som hamnar under "hets mot folkgrupp" tex. hakkors och liknande. Nej utan här handlar det om skolledningar som anser sig ha veto kring frågan om vad som är god klädsmak. Förra gången var det förbjudet med hängande jeans i biblioteket och den senaste i raden av kriser är såklart Alexander Quint.

12-årige Alexander Quint får inte gå och äta lunch med sina klasskompisar för skolledningen. Anledningen är att han har häng på byxorna.
Aftonbladet häromdagen

Alexander blev avstängd från skolmatsalen när han hade jeans som hängde. Okey jag fattar inte tjusningen själv med jeans som hänger så kallingarna skiner men det är ju en annan sak. Kanske kände sig skolledningen i detta fall av arbetsmiljö- eller hälsoskäl nödgad att ta till denna åtgärdsnivå för att skydda omgivningen. Man var kanske rädd för att skolans personal och elever skulle insjukna i någon form av sjukdom, oklart vilken.

Vallbergaskolans rektor Birgitta Hellstam säger till Hallandsposten att hängförbudet har med hygien och trivsel att göra.
Kvällsposten häromdagen

Mer sannolikt är väl att någon vuxen på skolan tröttnade på elevernas osunda och hemska klädstil och bestämde sig för att med maktens hjälp statuera exempel på unge Alexanders bekostnad.

Otrevligt, tycker lärarna som inte vill se Alexanders kalsonger titta fram i matsalen. I går blev han helt sonika avstängd.
Hallandsposten häromdagen

Några dagar utan mat får väl unge herr Alexander på bättre tankar tänkte man kanske?

Kommunen förklarar själv hur det hela ligger till rent juridiskt. Något som skolledningen naturligtvis på egen hand borde känna till.

– Enligt lag får man inte göra som skolan har gjort, däremot finns det ett kommunalt delegationsbeslut från 2003 som ser ut att tillåta det, säger Laholms ledande skolpolitiker Kent-Arne Andersson (c) till Hallandsposten. Han tillägger att han anser att det som hänt är olyckligt samt att han redan i morgon ska lösa problemet.
Hallandsposten häromdagen

Man tänker nu alltså gå helt till botten med detta stora problem:

- Vi har beslutat att titta närmare på vad som skett i matsalen, till exempel hur mycket byxhänget har varit. Vi måste gå till botten med det, säger Kent-Arne Andersson.
Sydsvenskan häromdagen

Det tycks mig stå ganska klart att kepsen fått en arvtagare, jeans med "häng".

På så sätt kan ju skivan spelas om ett par varv till på landets skolor. Till synes utan något som helst resultat. Bättre vore att fokusera på förutsättningar för lärandet än dessa alltför tydliga I-landsproblem.

20 comments:

Lenox said...

Fast ghelt ärligt keps har ju förmåga att skärma av för oroliga elever och för de som har svårt att skärma av på andra sätt säger en del, hur förklarar man häng?

"jo det är viktigt med luft för tanken?"

Men jag tror jag håller med dig, även om jag just inte förstår det själv. Det ser obekvämt ut att behöva vagga med knäna utåt för att byxorna inte ska hamna vid fotknölarna.

Lenox said...

Kepsen ska visst ha förmågan att skärma av intryck för oroliga elever? Hur är det med häng? luftigt, syrerikt?

Fast jag håller nog med dig även om jag heller inte förstår det. Det ser inte direkt skönt (eller snyggt) ut att gå och vagga med knäna utåt för att undvika att byxorna trillar ner till fotknölarna.

Anonymous said...

Jag som precis har gått igenom mina två äldsta döttrars "värsta" tonårsperiod, kan tycka att det är småsint av skolan att haka upp sig på en modeldetalj. Man måste nog ändå se det från det hållet, att det BARA är en liten detalj i det sotra hela. Visserligen ska det finnas regler som även barn och ungdomar måste hålla sig till, men när skolan som insitution betraktat sätter regler som bara gör små nedslag i modet..ja då är jag inte riktigt med. För det första tänker jag att ungdomar ofta är så osäkra på sin egen identiet att hänget på byxorna kan vara avgörande för om man går till skolan eller inte, det är faktiskt så att de (i alla fall de mest osäkra)inte VÅGAR dra upp byxorna med risk för att de faller utom ramen för den så åtråvärda "innetermen". Sedan anser jag att det ofta finns mycket annat man skulle behöva "ta itur med" när det gäller ungdomar som går långt före kampen om ett häng eller inte...

Däremot kan jag insämma med att det ABSOLUT inte är mitt favoritmode, jag skulle till och med vara glad om det försvann...men det borde det också göra snart för det har faktiskt pågått ganska länge..;-).

Tina said...

Själv tycker jag att klädkoder stjäl utrymme från väsentligheter. Jag gillar inte diskussioner kring "keps av eller på" i lärarkollegoiet när vi har så mycket viktigare frågor att belysa i skolan. En kompis till mig, som arbetar som musiker¨och tidigare i som lärare på halvtid, öppnade sin dörr en dag med mössa på inomhus. Kul! Han är 40. Samma årgång som jag och samma kille åkte till Roskilde 20 år efter alla andra... Sedan den dagen har jag väntat på att vi ska få lärare som har mössa på inomhus. Och nu ...äntligen har han kommit till vår skola. Han är en insider (född med IT) och har både häng och mössa (en sådan där större modell som även den har häng). Han är dessutom en duktig och tålmodig pedagog som berikar vårt arbetslag på många sätt. Nu kan vi börja diskutera kunskapsbegreppet istället. Vår rektor har dessutom ett gott öga till denne eminente lärare som tvingar oss att vidga våra vyer. Han heter förresten Fredrik !

Fredrik Svensson said...

tinate: Om jag var rektor nu skulle jag rekrytera er båda bum :-D

Jag håller med dig till 100% !!!

Anonymous said...

Buhuu, instämmer. Klädkodsdebatten är så ... tröttsam - även om den ju blir lite rolig när vi får läsa kommentarerna som i ett flödesschema!

Men jag funderar hur jag själv hade agerat som förälder - hur hade du gjort Fredrik?

Å ena sidan - finns det inte några skrivna regler, och man inte bryter mot rådande koder så ska ju ingen bråka med ens barn. Och kläder och klädkoder är viktiga i identitetsskapandet. Också att hävda en egen vilja.

Men å andra sidan kanske man också vill att ens barn också ska lära sig att fokusera på det som är viktigt - och dit hör kanske inte rätten att visa fillingarna om priset är ingen mat i skolan. Var lite pragmatisk unge, gör du som de säger så slipper du allt krångel.

Jag vet faktiskt inte, men håller någon med om att det ur föräldraperspektivet ligger något i dilemmat? :^)

Anonymous said...

Utan att närmare känna till denna fråga håller jag med er. Vore intressant om någon med motsatt uppfattning kunde förklara vad detta egentligen handlar om. Varför det verkar spela så stor roll.

Möjligen går det en gräns någonstans, nämligen om man inte alls kan se ansiktet på en elev, eller om han eller hon exponerar ädlar delar. Men den typen av socialt minst sagt bisarrt och oroande beteende har det väl aldrig varit frågan om, utan om ren klädsmak. Keps är väl ungefär som slips, en trevlig, manlig och dekorativ prydnad som finns i olika färger och genom vilken man kan uttrycka sin särart på ett lagom och socialt accepterat sätt? Och häng kan man väl jämföra med den typ av tjusiga urringningar vars skönhet är ett av de ting som gör livet värt att leva och som väcker allmän uppskattning också i de finaste salonger?

Fredrik Svensson said...

martin & Jacob: Ni har båda poänger och jag har en dotter men har inte förärats med dylika utmaningar. Hoppades ett tag att min dotter skulle sticka ut ordentligt på nåt sätt men det gör hon inte. Varken keps eller häng....

Skämt åsido så tror jag det där är helt individuellt beroende på vilken personlighet barnet ifråga har. Det har aldrig legat min dotter i smaken att sticka ut på det viset, utan hennes val av kläder speglar väl hennes identitet som den är.

Men vist går gränsen nånstans och det gäller som förälder att diskutera det där med vad olika typer av ageranden signalerar och göra sin son/dotter medveten om det för att sedan göra egna individuella val. Att ha en dialog om det utan att fördöma eller straffa tror jag är nyckeln här.

Men å andra sidan är det ju lätt för mig att säga, det finns ju barn och ungdomar som inte har nån dialog med sina föräldrar alls och då blir ju skolans sätt att hantera frågan på ett sätt ännu viktigare.

Klokt är nog ändå att låta ungdomar få vara ungdomar och tillåta dem experimentera och testa gränser. För det är ju ofta det saker och ting handlar om.

Att få vara sig själv är en viktig trygghet. Vi vuxna är ju verkligen oss själva....eller? Jag kan ju tycka att många vuxna klär sig förfärligt fult men samtidigt är det ju deras ensak och framförallt min enskilda smak som inte betyder ett smack. Slips som sagt är väl i alla fall något fullständigt gräsligt och opraktiskt. Ett snöre runt halsen, fy så opassande. Tänk om man fastnar i rulltrappan. Powertie...hört det? Röd slips för att signalera styrka och makt....ha ha ha...kom igen. Eller kostym? Snacka om komformitet, titta in i ett styrelserum i näringslivet. Vem vågar sticka ut där utan att riskera lönepåslag eller inflytande?

Och handen på hjärtat, när det gäller keps och häng på tonåringar så har det väl extremt lite med lärandet i skolan övrigt att göra. ?

Anonymous said...

Alltså här gjorde jag flera försök att uttrycka superkloka tankar igår kväll och alla föll på hälleberget, dvs försvann när jag skulle publicera dem!

Gör ett nytt försök idag, men nu kan det ha blivit grumligare, i tankarna alltså.

Hade varit läckert att efter all denna samstämmighet gå in och vara tvärs emot men tyvärr.... Jag kan inte tycka att detta med häng är orsak att stänga ute någon från matsalen. Häng är ju ett mode som är allmänt accepterat i samhället i övrigt så där får nog skolan inrätta sig.

Men samtidigt så måste jag ändå släppa ut en gammal käpphäst på grönbete: Skolan får inte bli ett reservat för dåligt uppförande. Där jag bor så är det inte accepterat att sitta vid matbordet med huvudbonad på, keps till exempel. Och då tycker jag inte att det skulle behöva accepteras i skolans matsal heller. Det finns ju inga andra argument (typ hygien!) för detta än just att det är en allmänt godtagen praxis i vårt samhälle. Det kan vara annorlunda i en storstad, jag vet inte och då får man väl inrätta skolans regler utifrån det. Men det jag menar är att det behöver inte vara fel att det finns regler för uppförande och ordning, regler som är beslutade efter demokratisk hantering förstås.

Ungdomar ska ju träna sig på att stångas mot vuxna men det behöver inte betyda att de alltid ska få som de vill. Då skjuter man bara upp trotsålder på obestämd tid. Den kan komma igen vid 55+ som en rejäl "No bullshit time" -ålder. Alltså en tid då man är för gammal för att hålla på med bullshit, man säger som det är utan omskrivningar. Uttrycket kommer från Jane Fonda om jag minns rätt.

Fredrik Svensson said...

Nej skolan är ingen oas för bad behaviour.

Nej de ska inte alltid få som de vill i nån slags uppgiven ostsås. Håller med dig om att då skjuter man bara utvecklingen framåt. Men genom att positivt envist föra en dialog och guida dem med kloka argument så kan man få även en trotsig otrygg tonåring att komma underfund med hur världen fungerar på bästa sätt för dem. Så sakteliga förändras sen klimatet och blir betydligt enklare än genom strategi "konfrontation". Många ungdomar i vårt samhälle har betydligt större bekymmer i sitt sociala liv än en konfronterande vuxen skolmänniskas åsikter om hur man exempelvis ser ut. Det är i alla fall min erfarenhet från det jag var rektor. Ibland känns det som att många vuxna ryter till och sätter ned foten så man sen har ryggen fri, man har ju sagt till. Men ofta utan vettiga övertygande argument så att tonåringen förstår och tar det till sig. Kan man inte förklara byxhäng bättre än i artiklarna så går det ju bara inte...vem ser inte igenom de argumenten menar jag? Och tonåringar och barn är inte osmarta. Tvärtom.

Anonymous said...

Kolla mitt inlägg. Jag har länkat till dig. Pappor med småbarn har häng! Kan vi inte lägga ned kläddebatten och föra in skolutveckling, verklighet och lärande i stället. Vi måste välja våra konflikter. Vi måste också kunna se vad som är konflikter. Inte skapa dem. Avstånd är en strategi som vi lär eleverna. Här har lärarna ett stort ansvar. Häng! Jag hänger på! Häng med! Det är ord jag tycker bättre visar vad skolan ska verka och göra för. Allt gott.
A-M

Fredrik Svensson said...

Ann-Marie: Klokskaper....

Unknown said...

Återkopplar till Martin: ett dilemma för en förälder, absolut. Och pragmatisk måste man ju oundvikligen vara - men samtidigt är det ju i tonåren man borde få ha fullt spelrum för sin individualitet, vare sig den uttalas i häng (hur individualistisk det nu är) eller vansinniga frisyrer och utflippad klädsel. Så - som "beprövad" förälder säger jag: stå upp för deras rätt! Lite Lpo på hemmaplan, så att säga, eller?
Det visar också på att man sållar mellan väsentligheter och oväsentligheter; när man kommer med förbud så är det för att det finns ett verkligt skäl bakom, inte bara "för att".
/Janis (hycklaren, som förbjudit något som var "dumt & fult" och fick se sig besegrad.

Anonymous said...

Jag tycker häng ser för jävligt ut. Brukar säga till eleverna att jag inte får tillräckligt med betalt för att uthärda detta modefenomen och samtidigt erbjuder jag dem mitt bälte... ;-)

Anonymous said...

"Många ungdomar i vårt samhälle har betydligt större bekymmer i sitt sociala liv än en konfronterande vuxen skolmänniskas åsikter om hur man exempelvis ser ut." skriver Du.

Absolut är det sant! Det blir ju väldigt påtagligt när man jobbar som lärare. MEN frågan är om det ska ursäkta ett dåligt uppförande också. Du säger inte det, men jag möter inte så sällan den åsikten när jag strider för att demokratiskt fattade beslut på skolan faktiskt ska gälla oavsett om det gäller kepsar eller elakheter.

"Andra bekymmer" kan förklara ett dåligt uppförande på skolan men inte ursäkta det. Regelverket, beslutat i demokratisk ordning, bör gälla alla. Sedan måste insatser till för barn som behöver det, men det är en annan avdelning. Det ena utesluter inte det andra, det finns inget motsatsförhållande, vilket ibland görs gällande.

Lenox said...

Fast kläder och vad de förmedlar är oerhört laddat inte minst bland tonåringarna själva.

babbel said...

Men varför ska de inte få vara nakna? Hos oss får de ha vilka kläder som helst.
Att fisa och rapa är inte bara tillåtet, det uppmuntras eftersom det uttrycker elevens personlighet.

Fredrik Svensson said...

inga m: dåligt uppförande sett utifrån den värdegrund som gäller ska naturligtvis inte vara acceptabelt.

lennox: det är nog lika laddat hos alla människor, det är ju en del av signal och kommunikationssystemet.

tråkmagistern: jaha, det verkar inte vara någon trevlig arbetsplats. Dags att byta kanske?

Anonymous said...

Axess-TV:s Debatt sände för ett tag sedan ett program med titeln "Givakt, lektionen kan börja". Där tas kanske inte exakt "keps" och "häng" upp. Däremot frågan om "klädkod" och annat som berörts i denna tråd diskuteras friskt av elever, lärare och rektorer.

En elev säger: "Att inte ha keps inomhus är en urgammal regel."

En rektor säger: "Skolan är ingen demokrati. Det är en missuppfattning som en del har."

En kvinna från Maria Elementar: "Precis som ett fult hus är fult att se på, är det inte fint att se på någon som går fult."

En annan elev: "När man börjar ha synpunkter på hur folk går och står, då går man över gränsen".

1: vice ordförande i Lärarförbundet säger:
"Vissa saker i värdegrunden är inte förhandlingsbara: demokrati och att vi inte skall kränka varandra. Övriga regler måste man förhandla fram tillsammans så att alla förstår dem, så att man förstår dem. Det är en process att komma dit."

Här finns det:
http://www.axess.se/web/main.nsf/webbklipp?openpage&ID=61210AA0D62A6CB7C12573FA005A0C28

S.A.I. Steve Lando said...

ja när jag gick i skolan fick man inte ha keps, på vissa badhus får tjejer inte vara utan bikiniöverdel (fastän det går bra på stranden), emedans andra kvinnor inte får ha slöja, slöja får inte kvinnor ha i skolor i vissa länder, hängbyxor blev nu förbjudet i Laholm, o det har även rapporterats en del om det från olika countys i USA

och så fortsätter det.

Människors patetiska vardande o tänkesätt där de tycker sig ha makten att bestämma över andra gällande vilka kläder de har på sig.

Jag menar, sätt en gul stjärna på alla som vill utmärka sig...

Det är tragiskt, o gällande den pojken du nämner här i skrivelsen så är det dessutom ett förtryck från offentligt håll, man kan kalla det en utmobbning, med anledning utav vilka kläder pojken har på sig.

Ja, liknande utmobbningar o utfrysningar sker ibland även på skolgården eller i det sociala umgänget. Det kallas mobbning, och är illegalt.