Sunday, March 09, 2008

Eeeehhh...fusk med VAB dagar....eeehhhh.... Hallå...

Under en tid har regeringen diskuterat hur man får bukt med det "påstådda VAB fusket", som ingen tycks känna igen längre. Inte ens de forskare som från början lyckades få till hela historien tror längre på att 20% av VABandet är fusk. Inte heller försäkringskassan kan se verkligheten bakom de där siffrorna. Och det borde förstås få regeringen att backa, det tycks ju inte finnas något vetenskapligt belägg för idén.

Men det finns en annan del i den där diskussionen som jag tycker man borde reagera ännu mer på. Nämligen det att skolan och förskolan skall skriva intyg till föräldrarna. Om staten vill jaga fuskare som nästan inte finns så får de väl göra det, inte mig emot. Alla gör vad de vill och det de tror är positivt för samhällsutvecklingen. Men hallå....är det det inte så att skolan bör ägna de resurser den har till att skapa förutsättningar för lärande.

Var finns det vettiga i att skolan skall lägga resurser på att lösa statens problem med fuskande mammor och pappor?

Hela idén verkar helt enkelt utsökt korkad.

3 comments:

Meta said...

Ja, och om man nu gillar kontrollerandet - vad är det man kontrollerar? Inte att föräldrarna är frånvarande från jobbet iaf. Föräldrarna kan ju jobba medan mormor passar, eller - gud förbjude - barnen är ensamma hemma.
Om föräldrar nu är så skurkaktiga så kan det ju vara än skurkaktigare! Det är ju ingen hejd på svenska folkets skurkaktighet! Så är det, även om gissningen på 20% var helt fel, så står ju den domen kvar. /Janis

Ninna said...

Men allvarligt...Hur lång tid tar det för lärarna att efter dagens slut,gå igenom närvarolistan och sen sätta sig och skriva intyg? Jag som är hemma för vård av svårt sjukt barn ofta,är bara positivt inställd till detta förslag. Eftersom mitt barn går på förskolan,så händer det att lärarna skriver "ledig" istället för "sjuk" på listan,eftersom vi vet veckor innan han ska vara sjuk. Så det är bra!

Ninna said...

Men allvarligt...Hur lång tid tar det för lärarna att efter dagens slut,gå igenom närvarolistan och sen sätta sig och skriva intyg? Jag som är hemma för vård av svårt sjukt barn ofta,är bara positivt inställd till detta förslag. Eftersom mitt barn går på förskolan,så händer det att lärarna skriver "ledig" istället för "sjuk" på listan,eftersom vi vet veckor innan han ska vara sjuk. Så de gör fel de oxå ibland,och då får vi föräldrar skit för deras misstag!