Saturday, March 22, 2008

Boken, boknörden och det moderna lärandet

Boken är en helt överlägsen uppfinning när det gäller bärare av text som hängt med länge och som helt klart har sin unika roll även i det framtida lärandet. Det råder ingen som helst tvekan om det, bara så det är sagt. Det finns heller inget motsattsförhållande mellan det moderna lärandet med digitala verktyg. Boken kommer fortsatt spela mycket stor roll framöver. Vid sidan av tex datorer och kommande tekniska uppfinningar.

De nya medierna i kombination med boken och urtexten är den bästa kombinationen, det gäller bara att lära sig när respektive medium är bästa valet och för vilka syften? Dessutom har boken liknande problematik som datorn när det gäller användandet. Har du inte tänkt på det?

Jag pratade med en insatt bokexpert för nån dag sen och hon berättade att man vid bokens födelse och boom oroade sig över läsandets påverkan på människor. Man var bland annat oroad över att en del människor nästan var som uppslukade i böckerna och man var rädd för att de skulle bli asociala och missa en massa i livet då de bara satt och läste hela tiden. Känns det igen?

Men ingen skulle idag oroa sig över om ens barn eller barnbarn satt och läste böcker från att de kom hem från skolan tills att de somnade av ren utmattning. Det skulle bara vara "bra" och "fint". Ingen skulle heller komma på tanken att oroa sig för sitt barns benskörhet, viktuppgång eller asociala störningar. Eller ha synpunkter på våldsskildringar eller andra obehagligheter i böckerna som läses. För att inte tala om sexskildringar.... Kanske känns det orättvist att göra jämförelser mellan bokanvändandet och datoranvändande på det här sättet men saken är den att det inte ligger alls långt borta om du tänker efter. När VHS (videotejp) kom så fanns liknande orosmoment gentemot det uppväxande släktet.

Boken övervinner alla hot eftersom det inte finns några hot. Att tänka utifrån konfliktperspektivet är lite korkat eftersom böcker, film, internet och andra former av medier kompletterar varandra och har olika roller i vårt moderna samhälle. Min kollega Åsa Sundelin är mediepedagog och höganvändare av digitala medier men jag har aldrig sett någon som läser så brutalt mycket böcker.

Hur som helst så är jag så avundsjuk på alla boknördar som har tålamod att läsa så otroligt tjocka och spännande böcker. Jag själv tröttnar fort och blir seg i ögonen eller så försvinner mina tankar iväg från texten och jag får backa efter en kvart eller 15 sidor. Jag har läst men ändå inte. I alla fall, hos några av dessa boknördar hittade jag ett roligt test man kan göra med sin dator och nätet. Det tar reda på hur mycket boknörd man är. Jag verkar inte vara så mycket boknörd, fast jag har läst flera böcker i mitt liv vid sidan av kurslitteratur då. Men jag ska bli bättre, det har jag lovat mig själv nu. För testet sa oxå att jag hade en boknörd inom mig som vill fram. Det peppade mig...Please show yourself BookNerd :-D

Jag ska köpa en bok idag, tror jag :-D

2 comments:

Marie said...

Hahaha...ja tänk vad lite okänd mark kan skapa osäkerhet...dessutom är jag likadan när jag läser böcker. Till och med när jag läser högt för ngn kan jag sitta och tänka på annat, de verkar förstå vad jag läser så tydligen håller jag mig till berättelsen men själv kan jag inte säga vad den handlat om under den tiden jag har haft "reflektionstid"...;-)))

Sara said...

Ett alternativ till "vanliga" böcker är ju talböcker som du kan lyssna på. Funkar ju lika bra, särskilt om det är jobbigt att läsa på papper. Try it - vem vet, det kanske kan bli en liten boknörd av dig också ;)