Monday, March 31, 2008

Wallenberg Global Learning Network

Befinner mig just nu i universitetsstaden Lund på ett symposium arrangerat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelsers projekt WGLN (Wallenberg Global Learning Network). Syftet är att koppla samman svensk forskning med svensk skola på en konkret nivå och åstadkomma nya spännande sätt att lära. Poängen är att skolor kan söka pengar till nya spännande projekt med anknytning till det nya lärandet (ICT, Information and Communications Technology). Jag tycker begreppet känns lite tekniskt till sin approach men det är ju i grunden vad det handlar om. Lärande med de nya medierna som verktyg, ja i alla fall i någon mening.

Dagen har varit intressant och jag hade också förmånen att få hålla ett föredrag som avslut på första dagen. Det är lite speciellt att hålla föredrag i en akademiesk värld. Allt är så annorlunda och speciellt känns det som. Hur som helst så var det kul.

Några andra namn som talare var Tara McPherson , Deborah Stipek, Ann-Charlotte Markman, Don Rizzi, Peter Gärdenfors....namedropping slut.

Peter Gärdenfors skall ni hålla utkik efter, han hade ett intressant inlägg om visualisering och simulering bland annat. Och hur detta positivt påverkar förståelsen och lärandet i sig självt. Intressant.

Ni som har ideer om projekt kan höra av er till antingen mig så för jag det vidare eller direkt till WGLN för information om hur ni söker medel ur stiftelsen.

:-D

3 comments:

Susanne said...

Peter Gärdenfors har jag också haft förmånen att lyssna på, för ett par år sedan, då "Lustrum" i Lund anordnades. Verkligen intressant det han då talade om, hur förståelsen av matematiska samband växer fram. Många av mina fladdrande, ostrukturerade tankar om matematikundervisning kom på plats.

Jag hoppas också att du hunnit njuta av det vackra vårvädret i Skåne.

Fredrik Svensson said...

Jepp, jag hann inandas skåneluften :-D

Anonymous said...

och hur blev det med calskroven???