Friday, September 09, 2005

PodRadio (Podcasting)


Förra veckan premiärsände vi vår PodRadio-sändning för första gången. PodCast som det förståss också kallas är ett bra sätt att förmedla information och nyheter rent generellt. Det är dessutom ett verktyg för undervisning eftersom det gör det möjligt för föräldrar att lyssna på vad eleverna gör i skolan. På min gamla skola Broängen (Broängsskolan i Tumba) använder man PodRadio i specialundervisningen och för detta uppmärksammades man i ABC-nyheterna i TV och en helsida i Dagens Nyheter nyligen. Specialundervisningen i sin helhet har de kallat för Super G och inom ramen för det jobbar de bland annat med Podradio, film etc

Poängerna är flera. Det är lätt att motivera eleverna eftersom arbetssättet att exempelvis spela in ett radioprogram är enastående spännande. Elever som tidigare varit inaktiva för att de skämts över sina tidigare misslyckanden pga "läs och skrivsvårigheter" hittar plötsligt en arena att uttrycka sig och därmed öka möjligheterna att nå mål och samtidigt lyckas. Det ger föräldrarna som sagt åtkomst till vad ens barn verkliugen gör konkret i skolan. Det är att utmärkt arbetssätt för att ställa analyserande frågor. Man kan givetvis använda det i språkutvecklingen som presentationsform i So, Ma, Idrott, Hk, Mu, No m.fl.

Jag har här länkat dels till Rektorsakademiens PodRadio riktad till ledare i skola och näringsliv eller allmänt intresserade, men jag har också länkat till Broängens Super G.

No comments: