Wednesday, September 16, 2009

The Mothership

I torsdags besökte vi Apples huvudkontor i Cupprtino ca 1 timma från San Francisco. Vi blev väl mottagna vid den smått legendariska adressen Infiniteloop nr 1 av utbildningsevangelisten Janet Wozniak som visade oss runt på området.

Förutom en gedigen presentation av denna imponerande utvecklingsmiljö där 20 000 Appleanställda tilsammans skapar innovativa produkter och tankesätt som sprider sig i rasande takt över världen fick vi även insyn i Apples arbete i skolfrågor och lärande. Apple är en unik miljö för det nya lärandet, inte så mycket avseende fysisk miljö kopplat till framtidens klassrum etc utan mer utifrån pedagogisk grundsyn och "tänk" kring lärande för 2000-talet. Apple har från start haft en naturlig koppling till utbildning och har alltid haft lärande och IKT som en av sina strategier.Det som återigen slår oss på denna resa är att vi under samtalen med Janet Wozniak om det amerikanska skolsystemet ändå känner att Sverige ligger långt fram. I alla fall om vi ser till våra nybyggda skolor där fokus ligger på att den fysiska miljön skall fungera som stöd för de nya moderna lärorocesserna. Visst, det är få skolor som verkligen når ända fram, men vi ligger väl framme och många gånger "way ahead".

Över Apples pågående koncept "Challenge based learning" vilar en gedigen analys kring de skills som unga behöver ha framöver och det hela är värt att kolla upp för den som är intresserad av skolutveckling och lärande. Huvudtemat är metoder som utmanar med verkliga frågor som gör skillnad, casemetodik och ämnesintegrering där eleven ges ansvar men samtidigt tydlig guidening. Alla ska med, för att använda ett slitet uttryck. I botten ligger tankarna om 21th century skills.

Vi får också se företagets nya Briefingcenter som ännu ej invigts, ett påkostat bygge med genomtänkt design och arkitektur.

Det är lätt att ryckas med i Apples kultur och man kan inte annat än imponeras av företagets förmåga att effektivt kommunicera. Att Steve Jobs präglar varje millimeter av allt som händer är uppenbart och det blir extra tydligt på lunchen då ikonen glider in på lunchrestaurangen och ostörd ensam äter sin lunch petandes på sin iPhone. Vi passerar hans bord på vägen till briefingcentrat och man kan som liten svensk i det stora sammanhanget inte låta bli att stirra som ett fån. Töntigt ja, men inte desto mindre en verklighet. Steve Jobs som ledare utstrålar integritet och lämnas ifred under lunchen. Han är inte VDn man lufsar fram till och planlöst inleder diskussion med. "Steve talar till en om han har behov... Och ännu har jag inga planer på att sluta på Apple", får vi höra av en man på briefingen. Naturligtvis med glimten i ögat, men han har säkert rätt någonstans därunder orden...

Bra besök :)


-- Post From My iPhone

3 comments:

Unknown said...

Wow!
Inte alls imponerad ;)
men det är intressant att höra om deras approch inför framtidens lärande och att vi är på rätt väg!

Niclas Jönsson said...

Nice att hänga med Steve på lunchen! Håller helt med om att Apple ligger i framkant på de flesta plan. Vi kör Mac i förskolan, rekommenderas!

/Niclas

DoctorOHM said...

Detta vill jag höra mer om på den 27 november!