Sunday, September 14, 2008

Att anpassa sig i Kina....

Ni Hao !
Idag har jag äntligen kommit underfund med varför jag haft ont i huvudet  sen jag landade i fredagsnatten på Beijing Capital Airport. I två dagar har jag  nämligen försökt lösa problemet genom att äta Resorb (vätskeersättning) och knaprat Ipren. Men det var inte förrän jag blev uppmärksammad av Pernilla på kärnan i pudeln som orsaken till värken dök upp. 

Kaffe! Så klart! 

Jag har inte druckit kaffe sen jag kom hit och det är därför jag har ont i skallen. Jag köpte hur som helst en kartong Maxim Instant Coffee i en torghandel under eftermiddagen. Ett paket med bilder som jag tyckte såg ut som vanligt kaffe, ja så likt det nu kan bli. Kaffet här är rätt vattnigt om man säger så. Och mycket riktigt så var det ett kaffepulver blandat med 90% mjölkpulver och socker. Odrickbart och absolut ingen medicin för mitt onda huvud som riktig kaffeknarkare från Svedala. 

Men jag tänkte att så lätt ger jag mig inte.

Jag öppnade alla små portionspåsar och separerade kaffepartiklarna från mjölk- och sockerprylarna och fick till slut en hög alldeles tillräcklig för en kopp. Efter tre koppar försvann huvudvärken, nästan som ett mirakel. 

Så vad har detta med den här bloggen att göra då? Jo så till vida att det har med Darwin-begreppet "Survival of the fittest" att göra. Det är nämligen inte "den starke som överlever" utan "den som bäst anpassar sig till förändringen". I detta fall hade jag nog mer tur än att jag har gener som låter mig överleva men ändå. Hade jag inte velat ta omaket att separera kaffepartiklarna från de andra skräpet hade jag inte blivit av med huvudvärken.

Och dessutom är det just det med att anpassa sig som Kineserna nu gör så otroligt framgångsrikt. De anpassar sig till omvärlden och de gör det genom att härma och lära nytt. Frågan är vad vi gör hemma i Svedala undertiden? Ja inte härmar vi i alla fall? Och lär vi nytt?

Tål att funderas på det där....

:-D

2 comments:

Anonymous said...

Kolla om du inte hittar en Starbucks, de skulle kunna ha etablerat sig i peking. Isåfall är alla kaffeproblem lösta!

Anonymous said...

hej!
verkar fint i nya 'over there' =)

du kanske kan förstå hur vårt nya community kommer att erövra ...

www.lingofriends.com

för vår största konkurent är just en mochastore
www.livemocha.com

så som vi säger 'don't be a gringo learn the lingo'