Sunday, January 22, 2012

Lilla professorn i nya kläder

När jag var liten, för en himla massa år sedan, fick jag en liten teknisk pryl av mina föräldrar som kallades "Den lilla professorn". Den såg ut som en miniräknare men var egentligen ett spel där man kunde tävla med kompisarna i huvudräkning. Vi spelade det där spelet väldigt intensivt en tid, hemma och i skolan, tills det helt enkelt förbjöds i skolan. "Så där räknar vi inte här" var argumenten från en skola som inte alls kunde förstå nyttan med en liten elektronisk plastleksak. Men sanningen var ju den att vi blev nästintill överjävliga på huvudräkning, inte att förväxla med matematik naturligtvis, men att räkna det lärde vi oss i alla fall. Nu har jag sett att "Den lilla professorn" fått en revivel i många förskolor, förskoleklasser m.m. Kanske används den även som redskap för barn i behov av särskilt stöd inom ramen för specialpedagogik. Bra !


När det gäller utvecklingen av detta kan man ju säga att appar för exempelvis iPad eller Android-maskiner är lite av fortsättningen på "Den lilla professorn", fast så mycket bättre på det de är bra på. Lite mer avancerade förstås också. Tittade idag på En grymt fin app med titeln "The King of Maths", som i någon mening startar i samma utgångsläge som "Den lilla professorn" från 1976, men som täcker in mer och stimulerar på helt annat sätt fram lusten. Jag har tidigare skrivit om appar och att vad de gör inte är något annat än vad "lek och lär" spelen gjorde på CD-ROM tiden. Det stämmer så till vida att många av de pedagogiska lösningarna är konstruerade utefter samma modell, nämligen att träna in kunskaper och att lära sig göra rätt. Ni vet, räkna apelsiner eller kokosnötter, som Mats Östling menade i vår intervju i Skolsnack häromveckan.

Men man ska å andra sidan inte bara fastna där i analysen, producenterna av dessa typer av appar är på väg någonstans och jag är rätt säker på att de går i en positiv riktning. En riktning som innebär att man kommer hitta nya smarta inlärningsmässigt fruktsamma appar som breddar lärandet. Till exempel kan man tänka sig att lärandeappar växer ihop med eBöcker och webben överhuvudtaget. Hur det nu är med den saken så tror jag att det är många som undrar om var står app-företagen idag? Och hur tänker de bakom hörnet.

Det vore kul om de tog sig tid och ställde ut på SETT2012 tänker jag. Där kunde bygga relationer med mängder av lärare, ta intryck och samtidigt visa upp sina spännande alster redan nu. Jag tror det skulle gynna alla inblandade om alla möttes.


2 comments:

Handla kläder online said...

En sån hade jag också! Kul den kommit tillbaka. Blir sugen på att skaffa som app till telefonen bara för skojs skull.

Tessan said...

Så tänkvärda ord. Håller med dig om att king of the math är väldigt bra och ger mycket lärande.

Tessan

www.paddagogerna.com