Monday, May 09, 2011

Vem vill inte ha högskolebehörighet?

Ända sedan förslaget om att stryka högskolebehörighet för yrkesprogram på gymnasiet kom fram stod det klart, nästan som korvspad, att ansökningarna skulle minska. Nu ser vi hur det blev. Alla är överens, rektorer SYV-are och andra kommunala tjänstemän: Ungdomar väljer bort yrkesinriktade program eftersom de bakbinder dem och begränsar dem att utvecklas i framtiden.

Den smarte målar inte in sig i ett hörn...

- Det vi kan se i samtliga län är att det är en större andel elever som söker högskoleförberedande program, säger projektledare Therese Sehlstedt till Skolverkets hemsida (SvD 5 maj 2011)

Baksidan är förstås att vi får dålig återväxt inom praktiska yrken, dvs tvärt emot det reformen egentligen ville åstadkomma.

Antingen är det en tillfällighet eller så har regeringen underskattat unga människors förmåga att tänka långsiktigt...människor som uppenbart har visioner, i alla fall inom detta område. Känns bra tycker jag....

=:)

4 comments:

Anonymous said...

För det första står det tydligt att alla yrkesprogram måste erbjuda möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. Har du missat det? Har eleverna/föräldrarna? Kanske är detsyv:arna som misslyckats? För det andra valde många som förut gick yrkesförberedande program att istället för att bli yrkesutövare att gå till högskolan. Om jag t.ex. ville bli ingenjör kunde jag av taktikskäl välja el-programmet istället för teknik-programmet, gå ut med högre betyg och ta mig förbi teknikerna i kön till högskolan. Nu väljer dessa elever kanske teknikprogrammet istället, men väljer samma utbildningsväg sedan. Det är alltså möjligt med 10-15% färre som väljer yrkesprogrammen att vi ändå får fler yrkesutövare ut! Och de kan fortfarande då ha en grundläggande högskolebehörighet i fickan!Det är tråkigt tycker jag när polemik får gå före både sans och fakta..

Lärarjäveln said...

Vänta bara. Det kommer snart en reaktion från Björklundhåll... På min skola har vi dessutom fulat till det lite genom ett kryphål i lagstiftningen, vilket innebär att en yrkesprogramselev får högskolekompetens ändå :)

Anonymous said...

Jag tycker att det är viktigt med en mångsidig och aktiv debatt om skolan. Därför är det extra tråkigt att se att du, som är en stark röst i debatten, inte vågar möta motargument utan väljer att tysta dem genom att censurera inlägg och kommentarer som inte håller med dig. Varför inte bemöta mina argument om jag har fel, istället för att fegt välja att inte publicera den kommentar jag lämnade för någon vecka sedan?

Fredrik Svensson said...

Jag vet inte vad det är jag censurerat. Skicka igen, det har nog bara missats. . Jag har en godkännande funktion för at slippa "spam-länkar".

Men visa gärna vem du är