Tuesday, April 15, 2008

Hultsfred, Google och Klass 9A :-D

Nätverksträffen igår på Berns blev en riktigt trevlig kväll att minnas. Ni som inte anmält er till Helsingborg och Göteborg bör göra detta genast på www.rektorsakademien.se Det blev ett härligt mingel i pausen som gav besökarna en extra boost och nya kontakter, men framförallt imponerades vi av Putte Svensson (Rock City), Maria Göth (Google) och Tomas Axelsson (Svt:s Klass 9A).

Putte Svensson berättade om hur det gick till att som 15 åring starta musikfestival i småländska Hultsfred. Avgörande kunskaper från skolan var elevrådet, skolcafeterian och tyskalärarens mans 50 års-fest. För att lyckas som entreprenör krävs magkänsla (=omvärldsanalys), rocka fett (=marknadsstretegi) och skapa cred (=trovärdighet). Ett avslutande råd var “Håll korpluggarna öppna och kill your darlings!”


Angelica Hedin samtalade med Maria Göth om bl.a "Do no evil", en av Googles grundfilosofier och varför Google som i Sverige bara har 50 anställda hamnar i topp på Universums undersökning av favoritföretag att jobba i. Marias råd till skolan är; ha ett väldigt stort förtroende för eleverna men ställ också stora krav.

Tomas Axelsson berättade om hur tv-programmet Klass 9A kom till och tog form. Förhoppningen med serien var att belysa skolan ur ett annat perspektiv, att tittaren ska få en känsla av hopp och empati. Att skapa ett program om skolan som tittaren vill följa, inte något man bör följa. Men även att få igång debatten om skolan ur en ny vinkel, att lyfta fram lärarens betydelse för elevernas lärande. SVT hade hopps på 400 000 tittare men varje program drar en imponerande miljonpublik för varje avsnitt.


Heja Rektorn-priset gick till den framgångsrike rektorn Gabriella Ekström, Stordammens skola Uppsala, för sitt stora engagemang för sina elever. Gabriella har också skrivit en bok med titeln "Jag är bra och du är bra...så är det bara". En spännande titel på en bok om att lyckas i skolan och livet generellt. Rekommenderas!

No comments: