Saturday, June 09, 2007

Hem & Skola vill ha kortare sommarlov...Ehhh...ok?

Den som jag tidigare bloggat om ganska tvivelaktiga organisationen "Hem och Skola" som har ihop det ordentligt med det ännu mer tvivelkatiga företaget "Pool Media" tycker att skolan skall omorganiseras. Man anar genast ugglor i den berömda mossen. En del föräldrar tycker nämligen, enligt Hem och Skola, att det är lite bökigt med ett 10 v långt sommarlov. Man tycker helt enkelt att den energi som finns till att förändra i skolan skall läggas på att förändra terminerna från 2 till 3 och syftet är att få ett kortare sommarlov. Men bakom ligger nog helt andra syften.....

Tänk så här: Det närmar sig nu sommarlov, föräldrar skall planera sin sommar och Pool Media vill utnyttja denna tid till att få in fler betalande medlemmar i Hem och Skola. Dessutom får Pool Media lite extra medieutrymme så att telefonförsäljarna som ringer runt till företag och förvaltningar för att dra in stora summor i "bidrag" får lite lättare när de ställer frågan:

"Hej känner du till hem och Skola?
".

Bidrag som går nästan nästan rakt ned i ägarnas fickor.

Pool Media ägnar sig åt telemarketing och telefonförsäljning och bolaget ägs av en familjen Falk i Örebro som inte drar sig för att skinna sina uppdragsgivare på pengar. Företagarföreningen lät dem bland annat 2004 att sköta deras medlemsraggning och av 400 kr i medlemsavgift tog Pool Media 300 och Företagarföreningen fick ynka 100 kr enligt det tvivelaktiga avtalet.

- Jag trodde att det var från förbundet de ringde. "Vill ni fortsätta att stödja oss?" sa de. Det tog lång tid innan jag förstod att det var ett helt annat företag, säger en av de uppringda företagarna, som hört av sig till DN.
Dagens Nyheter april 2004

Nej det här känns inte så spännande alls, när det nu rör skola, ungdomar och andra sjukt viktiga samhällsfrågor. Ni som vill veta mer om detta bluffande som bland annat involverar Hem & Skola, ENS 2000 och andra projekt kan läsa mer om det hela på hemsidan www.bluffen.se

Och här lite mer kritik från Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) angående Pool Medias kampanj mot droger som de kallar ENS2000 där det mesta av de insamlade pengarna hamnar hos Pool Medias familj och inte alls drogpreventiva aktiviteter. Andra projekt på samma tema är "Noll tolerans mot mobbing" och "Rökfri ungdom" som Hem och Skola också arbetar flitigt med. Problemet är att företagens givmildhet av goda hjärtan inte kommer till de seriösa organisationerna och därmed till det rätta syftet.

Bättre och helt seriösa alternativ att skänka pengar till är RNS, Friends och Non Smoking generation.

Stöd dem istället :-)

Fler boggar om:

5 comments:

Magistern said...

Wow, vilken sågning.

Fredrik Svensson said...

Hmmm...ja det kanske det var. Men egentligen mer än frustration över att det finns folk som uppenbart inte är så seriösa som man kan önska.

Hem och Skola var ju en gång en organisation med en helt annan botten och med en historia ända från slutet av 1800-talet. 1945 bytte man namn från Målsmännens Riksförbund till Hem och Skola. Men sedan 90-talet har man tappat allt mer förtroende hos föräldrarna. Det ledde till slut till att många föräldraföreningar bröt sig ur Hem och Skola och blev fristående. Man menade att trots att den "moderna" HoS:s närapå 60 åriga verksamhet så har man inte åstadkommit någonting. Jag är väl böjd att hålla med.

Men jag tror däremot att det skulle kunna finnas grogrund för en ordentlig föräldraförening på nationell nivå. Problemet är ju oftast att det är föräldrar med dåliga erfarenheter som engagerar sig ordentligt och då blir de i regel ett hot mot skolan. Men där det finns ett bra diskussionsklimat mellan en professionell skolpersonal och föräldrar och där föräldrarna lämnar det "professionella" till de professionella blir sådana här samarbeten riktiga megainjektioner.

Anonymous said...

När du säger att föräldrar som haft dåliga erfarenheter och engagerar sig i regel blir ett hot mot skolan, menar du då att skolan upplever det som ett hot eller att det faktiskt är ett hot mot skolan? Som engagerad förälder, i både med och motgång, upplever jag just att skolan gärna går i försvarsställning när problem lyfts fram och ständigt samma mantra ”det är du som förälder som är viktigast för att stötta ditt barns skolgång”. Och visst, så är det säkert, men budskapet blir lite hårddraget ”Sköt du ditt och ha koll på ditt eget barn så sköter vi resten”. Fungerar nog bra om de ”professionella” är bra på det ”professionella” vilket inte alltid är helt givet…

Fredrik Svensson said...

Jag menar att skolan ofta upplever det som ett hot, eller på sina håll störande. :-)

Vilket det inte borde vara alltså...

det hela är en kulturfråga, dvs det sitter väggarna...

Anonymous said...

Poolmedia AB Örebro är inte att lita på ingen skam i kroppen de stjäl (lurar) företagarna på pengar
satte klorna i hem o skola på 10 år för att sakta men säkert inarbeta sitt nya namn "Nolltolerans mot" ... osv parasiter är mer trevliga än detta blodsugar företag . KÖP INGET AV DETTA FÖRETAG STOR VARNING

//George :)