Monday, June 04, 2007

Intolerans, skola och fd politiker...

Nya Integrationsbarometern: Tre av tio svenskar vill systematiskt diskriminera invandrare när det gäller tillgång till jobb, bostäder och bidrag....
...Rasism och främlingsfientlighet är en av de stora utmaningarna som Sverige och EU möter i sin strävan att utveckla moderna och pluralistiska samhällen.

DN 31 maj 2007

Hmmm...jag tror att den stora utmaningen är att undvika det "helt och hållet icke toleranta samhället". Och här har skolan och dess ledarskap en nyckelroll...

Intoleransen tycks ständigt breda ut sig i olika former, diskriminering, rena hat-aktiviteter, kränkningar, mobbing etc. Vi tycks helt enkelt ha svårt att acceptera andras olikheter jämfört med oss själva. Det är nästan som ett genomgående tema i samhället.

Senaste signalen är ju detta med Thorbjörn Fälldin, Alf Svensson, Ingegerd Troedsson med fleras inlägg på DN-debatt kring homoäktenskap där man anser att homosexualla inte skall få laglig rätt att gifta sig "på riktigt" eftersom en fransk utredning hävdar att det är ett biologiskt fel. Man menar att äktenskapet är instiftat för reproduktion i första hand...killar kan inte få barn med killar och inte tjejer med varandra heller tycks man mena. Monika Ringborg bloggar om detta här och Peter Karlberg här.

Det riktigt tråkiga i detta är att en samling fd höga politiker och riksdagsmän går i täten för en konservativ inriktning som berövar människor rätten att känna att de är lika viktiga som alla andra och har samma rättigheter. Det ger signaler ut i samhället. Låt folk vara som de är.

Intoleransen smyger sig in i skolpolitiken också, vilket är märkligt eftersom tolerans är ett ord som tydligt och frekvent ingår i styrdokumenten.

Tolerans borgar för mångfald och mångfald borgar för fler kreativa idéer, vilket vi tydligen kan behöva i det här landet.


I grunden ligger intoleransen i vår samhälle och infekterar sakta men säkert. Metodiskt och målinriktat rinner den igenom vår medvetenhets brandväggar med kirurgens precision och smittar barnen genom våra egna uppfattningar och ageranden. Det är vi alla en del av på ett eller annat sätt, du och jag och alla andra. Sen blir vi "förvånade" när elever skriker okvädningsord och mobbar i pluggen och istället för att fundera på varför det blivit så så skyller vi istället på skolans personal. Är inte det märkligt...?

Hmmm...jag tror att den stora utmaningen är att undvika det "helt och hållet icke toleranta samhället" Och här har skolan och dess ledarskap en nyckelroll...

Elevitera mera!

Fler boggar om:

2 comments:

Tomas i NYC said...

Var ar din tolerans for oliktankande? Hyser du inte samma avsky mot en person som demonstrerar mot det multikulturella samhalle som en rasist hyser avsky mot en person av annan rastillhorighet?

Lange leve toleransen. Den objektiva, inte din subjektiva. Detta ar demokrati.

Fredrik Svensson said...

Min tolerans för oliktänkande är grymt stor, jag tror du misssade poängen i min text.