Thursday, March 16, 2006

Minervaskolan del II

Klippt ur Sveriges Radios hemsida:

Slöjförbudet på Minerva står fast
På Minervaskolan i Umeå står rektorn fast vid förbudet att bära slöja inomhus.
- Jag ställer inte upp på att man som kvinna blir förtryckt, säger han till VK.
I det kontrakt som skolan har står att mössa och keps ska tas av under lektionstid. Nu ska slöjan också skrivas in, allt som man kan ha på huvudet blir förbjudet.
Att slöjan är en viktig muslimsk symbol spelar ingen roll.
- Byt kultur då.
- Man ska ta kulturen dit man kommer, säger rektor Hans Jansson till Västerbottens-Kuriren.


En gissning från min sida är att det inte rör sig om rasism eller en vilja att kränka flickor i sjal eller slöja. Det handlar uppenbarligen om den där vanliga missuppfattningen att huvudbonader minskar möjligheter att nå kunskapsmål, eller enkelt uttryckt att man lär sämre med något på skallen. "Björn Borg-pannband" på idrotten? Går det?

Snälla Minervaskolan, ändra er i denna fråga. Jag vet att ni kan mycket bättre än så här på andra områden.

2 comments:

magistern said...

Ledningen på Minervaskolan har inte förstått det där med värdegrund. Tycker man att det är viktigare med huvudbonader än barn och ungdomars utveckling, socialt och kunskapsmässigt, så har man inte fattat vårt uppdrag.

Anonymous said...

Ledningen på Minervaskolan har visst förstått det där med värdegrund. Vi bör ha en värdegrund som innebär respekt i första hand för barnet. Barnets föräldrar eller lärare kommer i andra hand. Att leva ut sina egna kulturyttringar genom barnen i en miljö där det är viktigt med lugn och ro är respektlöst. Låt den lilla flickan vara ifred! Låt henne slippa ha slöjan och vara tvungen att förklara sig! Visst ska vi acceptera varandras olikheter, men sjuåringar vill inte vara olika. Tycker man att det är viktigare med huvudbonader än barns och ungdomars behov av lugn och ro vid inlärning så har man inte förstått mycket alls.