Saturday, August 04, 2007

Var finns skolan en dag som denna?

Statsvetare brukar säga att skolan är den institution som har den största möjligheten att på ett överlägset sätt påverka ett samhälles utveckling. Ingen skulle naturligtvis kritisera det uttalandet, inte ens vi på gräsrotnivå. Men då får man komma ihåg att skola alltid har varit ett politiskt verktyg, ett verktyg för att "fostra" medborgare att "passa" in i det samhälle politikerna skapar. Inte ett verktyg för att släppa lärandet loss helt och hållet. Det skulle helt enkelt vara att politiskt riskera för mycket. Skolan som institution ligger fast i politikens tyglar och signalerna är ofta tydliga runt var staten står i olika frågor. Som i till exempel HBT frågor. Dvs inte alls...det tycks konstigt nog inte röra skolan nämnvärt alls...

Idag var jag och min dotter och tittade på Pride festivalens tyngsta händelse, nämligen Prideparaden. Det är inte ofta man känner att olikheten och mönsterbrytandet är en helt accepterad företeelse bland vanligt folk i Sverige. Alla stående längs gatorna tycker i stort sätt, med all rätt och självklarhet utifrån ett humanistiskt perspektiv, att HBT måste bli en fullt ut likaberättigad livsstil som heterosamhällets. Alla finns där i paraden. De politiska partierna, polisen, doktorerna och mängder av andra organisationer. Och alla jublade vi återigen särskilt när gaypoliserna stolta spatserade förbi. Som en symbol för att att makten tar sitt ansvar.

Men det som slog mig mitt i denna färgsprakande parad var att jag inte kunde se skola och utbildning i traditionell bemärkelse. Var fanns alla lärare i paraden? Var fanns alla rektorer i paraden? Var fanns Skolministern i själva paraden? Och var fanns den annars så mediesuktande Metta Fjelkner i paraden? Räcker det att som makthavare pliktskyldigt stå och titta på för att hoppas kunna säga politiskt korrekta saker om TV dyker upp? Varför inte gå HELA paraden med en tydlig "jag representerar skolan banderoll" istället och verkligen manifestera när ni har chansen? Är HBT överhuvudtaget en viktig del av skolans uppdrag kan man fråga sig?

- Självklart är HBT-frågor oerhört viktiga i skolan, det handlar ju om människans lika värde!

Men sanningen är ju den att dessa frågor fortfarande är så pass laddade i skolan att det nästan aldrig lyfts och diskuteras öppet och frimodigt. Mer än när någon företrädare för kommunen eller staten vid självklara och mer eller mindre konstlade tillfällen säger saker som: "Skolan ser alltid till alla individers rättigheter, oavsett etnisk, social eller sexuell tillhörighet". Sådana uttalanden står sig rätt slätt för alla de ungdomar som känner sig annorlunda, skamsna och felkonstruerade i sitt sökande efter sexuell tillhörighet och identidet. Inte mycket professionell guidning där inte...

Men skolan är precis som idrotten en viktig plats att bekämpa fördomar och människans okränkbarhet genom. Kärleken är större än både skola och idrott, glöm inte det....Särskilt du rektorn som för ett par år sen förbjöd förälskade elever att kyssas i korridoren för att det var opassande enligt din standard. Kan HBT frågor egentligen diskuteras överhuvudtaget i din skola? Nej svårligen skulle jag tro...

Så låt oss till nästa Pride-Festival 2008 skapa en alldeles egen manifestation för alla HBT personer som finns i skolan, såväl elever som personal. Jag tar gärna på mig att arrangera detta. Om jag bara visste hur man bär sig åt?

Jag tycker helt enkelt att det är pinsamt att skolan inte finns representerad på ett konstruktivt sätt i denna så oerhört viktiga fråga för 1,5 miljoner elever...

Ni som vill vara med får gärna höra av er !

Uppdatering 5/8: Idag såg jag detta i Aftonbladet 1/8
Tack magistern för tipset :-)

Fler boggar om:

15 comments:

Anonymous said...

Är det verkligen nödvändigt att manifestera om människors sexuella läggning? Var själv och såg Prideparaden idag o kan, trots att det var ett jävla drag o karnevalstämning, inte se syftet med dylika arrangemang.

Nej, jag vill inte provocera. Det är bara en stilla undran. Skiter fullständigt i vilka sexuella preferenser människor har. Det är totalt ovidkommande.

Fredrik Svensson said...

Det är ju det som är poängen, att alla skall kunna få vara den de är. Men det är ju inte så! Hur tror du elever med från normen avvikande sexuell läggning upplever samhället tolerans i sin kanske viktigaste utvecklingsfas? "Hej klasskamrater jag är gay"...."ehhhhh....varför tittar ni så...".

Den där problematiken har jag sett och hört en hel del kring...trust me...

Hmmm...och hur är det generellt sett med sexualundervisningen i dagens undervisning? Inte särskilt nyanserad så vitt jag vet. Kanske fungerar den klockis på din skola magistern, inte vet jag. Grattis i så fall. Men bara för att det är självklart med allas lika värde så betyder inte det att det praktiseras i Svensk skola i allmänhet. Jag vet tex skolor där man skyr detta område som pesten och låter NO lärarna utbilda i hur befruktningsprocessen går till för att sen på sin höjd avsluta med ett tipps om att använda kondom, om det finns möjlighet.

Men är inte hela den där prylen med kärlek, närhet, tillit, sex lite mer komplicerad än så? Mer komplicerad än de flesta vill erkänna skulle jag vilja påstå och kanske är det därför hela paketet stoppas undan. To tense? För personligt jobbigt.

Ja jag tycker det finns all anledning att manifestera mot andras arrogans gentemot minoriteter som inte accepteras i samhällets s.k normsystem. Om det sen handlar om sexuell läggning, läs och skrivsvårigheter eller elever med socialt trassel! Det spelar ingen roll.

Det är i alla fall lika viktigt som att som lärare protestera mot undermåliga löner....du vet !

;-)

Anonymous said...

Jo, alla ska självklart få vara den de är, men jag kliver inte in i ett rum och presenterar mig som M, och jag är heterosexuell. Träffade en kille från RFSL för några år sedan som åkte omkring och informerade i skolor. Han sa ju självklart att han var gay, men han ansåg inte att det var nödvändigt för folk att presentera sin sexuella läggning. Tyckte det var både bra o självklart.

Anonymous said...

Tillhör man majoriteten, dvs de heterosexuella, finns naturligtvis inte samma behov av att hitta tillhörighet till sin "egen" grupp. Jag tror som Fredrik att skolan behöver bli mycket, mycket bättre på att undervisa i de här frågorna. Själv har jag stött på en oerhörd homofobi inte minst bland tonåriga killar, som har en massa konstiga föreställningar om hur de ska bli antastade i bastun med mera... Den homofobin utmanas sällan i skolan.

Fler representanter för skolan i Pride-paraden! Tycker jag med.

Unknown said...

Anna-Stina, vi skiljer på tjejer och killar i bastun (av sexuella skäl) men inte på homo- respektive heterosexuella - varför är det så? Är man Är man heterofob om man vill att ens 13-åriga dotter skall få klä om i ett omklädningsrum för tjejer och om man vill det för att man är rädd att kilarna annars skulle tafsa?

Till ämnet dock: Jag såg i Åsa Pedersens blogg bilder från Pride där det fanns en avdelning med lärare bakom Lärarförbundets banderoll.

Pridebloggen

Fredrik Svensson said...

Jo det är så sant Peter, you got me :-) Damn it (som Jack bauer skulle sagt)...men å andra sidan är det där väl mer en reklamkampanj för Lärarförbundet? Var finns budskapet, mer än de går i tåget som de flesta politiska representanter? Var finns drivet?

:-)

Unknown said...

Jag var inte där så jag vet inte om det var Lärarförbundet och/eller hbt-lärarförbundare. Något driv har jag därmed inte sett, tyckte mest att det var lite kul att visa att du missat något:-)

Fredrik Svensson said...

Ha ha ha....jag erkänner. Men det ska inte upprepas...tror jag...fast man vet ju aldrig...

;-)

Unknown said...

:-)

Fast mera allvarligt - jag undrar om Anna-Stina (eller kanske du Fredrik) kan kommentera frågan om "omklädningsrum". Jag har försökt få igång den diskussionen på på min blogg utan framgång och ställt frågan hos Per Westberg också där utan framgång. Tar dock upp den i samtal med så många jag kan och har hittills inte mött någon som kan hantera frågan.

Anonymous said...

Jag är gärna med och samordnar en del av 2008´s pride parad för skolan med//för våra elever... jag var inte inne och såg paraden i år tyvärr. Men undrar då om elevorganisationerna hade någon del med?
ann BA

Anonymous said...

Hej - jag var där och fotograferade. Lärarna fanns representerade, men i en mycket blygsam skara, jag kan tro att om man blinkade till då så missade man dem helt och hållet. Finns mycket att göra. Allt gott. Anne-Marie

Anonymous said...

Hur blind får man vara?????
Jag var där, som skolledare och som Gay........
Tillsammans med en medarbetare gjorde jag för ca. 3 år sedan ett försök att starta en ideel förening "Gaypedagogerna", men det är svårt att plötsligt stå med kontaketinfo till 50 personer som jobbar inom skolans värld och ska hitta tiden att gåra något vettigt av det... Så det rann ut i sanden. I år fick folk arbetar i skolan och som är gay och som väl och märkt vågar att skylta med det, möjligheten att gå under Lärarförbundet, förra året var det t.ex. Equal-projektet "Under ytan".
Visst är det inte det bästa. Vi burde ha en förening som Polisen eller läkarna, men i dagsläget är det inte så... Men vem vet, vi kanske har något att komma med till Europride 2008.
René W. M.

Anonymous said...

Och snälla vi vill inte att någon icke gay person skall komma och fixa åt oss.
René

Anonymous said...

Vill bara kommentera din förfrågan var skolan var i Prideparaden. LR's Metta var kanske inte där, men Lärarförbundet var där som vanligt med en massa lärare som gick med t-shirts med stor tydlig text: LÄRARE!!! Med ordförande Eva-Liz Preisz först!!! Så i Lärarförbundets medlemskår visar man var man står i denna fråga. Inte tillräckligt, men en början...
MVh,
Cyrene M Waern

Fredrik Svensson said...

Heja Lärarförbundet !