Sunday, July 02, 2006

Skollag och läroplan viktigare än huvudman och driftsform !

Så länge skollag och läroplan efterlevs och sätts i förgrunden. Men ibland är det helt politiskt korrekt att tala om att dra in tillståndet för huvudmän som driver skolor och ibland talar man inte alls om det. Religiösa friskolor till exempel. Jag skulle personligen inte sätta mina barn i tex Ulf Ekmans skola men för den skull kan det ju finnas de som inget annat vill. Valfrihet är en grundskyddad sakfråga i internationella konventioner och det är ju bra i sin grund tycker jag, resten måste vi lösa. Risken för hjärntvätt finns säkert på sina håll men hjärntvätt ingår inte i den läroplanen jag läst in mig på, i alla fall vad jag vet?

Vi har en skola för alla och alla skall vara välkomna, undervisningen skall vara icke konfessionell och vila på humanisktisk och kristen tradition, det står i läroplanen. Läroplanen gäller alla skolor. Det borde betyda att OAVSETT huvudman och driftsform så skall läroplanens syften genomsyra verksamheten och gör det inte det skall skolan ytterst läggas ned. Ulf Ekmans är säkert tveksam skulle jag tro :-) Vi har skolor som av andra skäl också läggs ned för att läroplanen inte efterlevts, så det är inget konstigt i sig. Ett exempel är Hermodsdalsskolan i Malmö nyligen, där värdegrunden var i fokus.

Nu när politiker och fackliga träffas i Almedalen skall tydligen förbud mot religiösa friskolor också diskuteras. Upplagt för ett galet eldfängt röstfiske alltså. Facket och regeringen ogillar fenomenet men är bakbundna av internationella konventioner. Folkpartiet är också kritiskt till religiösa friskolor men huvudskälet lär vara risken för extremism och terrorism (?). Mp och M har precis drivit igenom ok för förskolor med religiös huvudman medan vänstern vill förbjuda alla former av friskolor. Vad FI vill är mer än oklart. Upplagt för diskussioner i Almedalen alltså. Men så länge de internationella konventionerna gäller lär inget förändras och det vet alla inblandade :-)

Nej driftsform och huvudman är inte avgörande så länge läroplan och skolans uppdrag sätts i första rummet.

1 comment:

Anonymous said...

ÅH vad jag älskar Pastor Ulf! Hoppas alla barn en gång kommer gå på sådana skolor :D