Saturday, August 11, 2012

Tankar om praktikplats och lärande

Idag träffade jag Feffe, en kille som söker praktikplats som en del i sin utbildning. Han pluggar kommunikation, för att göra en förenklad beskrivning. Vi pratade om syftet med praktik, och vi landade  såklart i att hela poängen är att få utvecklas inom sitt intresseområde. Utvecklas gör man genom att få mycket ansvar, men också kravlöst i en mening. Att få prova sina kunskaper och färdigheter i en konkret verklighet, utan att vara rädd för att förlora "jobbet".

Mina funderingar under samtalet gick till att det finns flera alternativa vägar att gå när man väljer sin praktikplats. De som utbildar sig inom kommunikation vill självklart få in en fot på arbetsplatser som just jobbar med intern- eller externkommunikation, marknadsföring, webutveckling eller andra informationstjänster.

En del väljer då att försöka få plats på något starkt välkänt varumärke, även om man bara får göra skituppgifter, för det ser trots allt snyggt ut i CVt. Andra kanske väljer att ta en praktikplats på ett mindre känt företag men där uppgifterna känns intressanta och möjligheterna till egen utveckling och lärande är stora, och inte minst där resultatet i det man gör ger "personlig cred" i sig.

Vad som långsiktigt är det mest effektiva valet är omöjligt att svara på, livets trådar och vägar är för alltid ställda i dunkel. I alla fall vid den tidpunkt när det där valet ska göras. Efter praktikplatsen på det starka varumärket med skituppgifter kan man få ett jobb snabbt men där den riktiga lärprocessen startar med jobbet, med ansvar och utmaning på riktigt. Lyckas man är det bra, annars får man troligen gå ganska snart.

Efter praktikplatsen på den mindre välkända varumärket kanske man har med sig stora viktiga erfarenheter och stärkt självkänsla, men man kanske inte får det ballaste jobbet på en gång. Däremot har man vunnit värdefull kunskap och erfarenhet.

Svåra val att göra, val som många av oss ställs och ställts inför många gånger. Men också val som måste bottna i vem man är och vad man har i bagaget. Att råda är svårt. Bägge vägarna kan ge stor utbildning, givet att man vet vad man vill långsiktigt.

Feffe står mitt i det valet. Han kommer dock, oavsett vilket val han gör, att lyckas. En del människor man möter ser man direkt att de är "på riktigt", man ser passionen och man ser viljan. Sköter man korten hyfsat så blir det bra oavsett för eller senare.

Det var ett bra samtal, ett samtal som lärde mig mycket.

Thanks Feffe.

No comments: