Wednesday, July 15, 2009

En riktig film om entreprenörskap

Häromdagen tipsade min kompis Jerry mig en film som på många sätt borde vara obligatorisk på alla former av utbildningar som handlar om entreprenörskap och om att hålla sig kvar vid sina drömmar. The Story of Anvil är en dokumentär om två musikers oförtröttliga tro på att någon gång lyckas. Jag minns dem från 80-talet som bandet alla kände till men som aldrig slog som de stora varumärkena Scorpions, Whitesnake, Ozzy och de andra skivbolagsstöttade megastjärnorna. Anvil lyfte aldrig, Anvil fick aldrig den chans de behövde. Idag ser vi dem i filmen med deras förmodligen 100:e allvarliga försök att verkligen få planet att lyfta.

En gripande dokumentär om sant entreprenörskap, om vikten av att ha människor omkring sig som tror på en och alltid finns där. En film om vänskap. Men också en film om musik, även om det faktiskt märkligt nog inte är huvudfokus.

Får ni chans att se hela filmen så se den för allt smör i småland. Ni kommer garanterat att bli tårögda och samtidigt lära er en hel del om vikten att av att stötta unga människor i deras drömmar, hur gamla de än blir....

Här ett klipp om att pröva på vad som helst för att försöka fixa finansiering till en ny platta:
http://www.youtube.com/watch?v=zEq0Pk8L_no

Här den officiella trailern:

2 comments:

Killfröken said...

Jag är (om jag ska vara helt ärlig) inte helt säker på det här med att utbilda för entreprenörskap...

För mig är entreprenörskap mer än att vara driftig och uppfinningsrik... det finns en politisk värdeladdning som får mig att tveka. Visserligen har skolan alltid tagit ställning i politiska frågor men då har det handlat om att vi bara accepterar demokrati eller att vi kräver alla elevers (människors) lika värde. Det är liksom okej när det är uppenbart och utan tvekan rätt. För mig är inte entreprenörskap i dess politiska mening (att den som står på sig, jobbar hårt, slår sig fram och pluggar hårdast blir (framgångs)rik när de andra får stå tillbaka) inte ett sådant uppenbart och tveklöst sant fall.

Visserligen går det att undervisa om/för entreprenörskap på sätt som är schyssta men det kräver alltid att man tänker ett steg längre. Att säga "vi ska undervisa för entreprenörskap för det är bra" är liksom inte nog.

Med andra ord är mitt budskap detta: Jag tycker inte att entreprenörskap som skolämne har något självständigt egenvärde för skolan. Det måste sättas i ett större sammanhang.

//Killfröken

Fredrik Svensson said...

Hmmm...för mig är entreprenöranda att fullfölja och genomdriva sina drömmar och inte en ensidig klassfråga i traditionell mening.

Sen att det går att undervisa i entreprenörskap på ett schysst sätt (som du i andra andetaget påpekar) borde väl i så fall vara ett fullgott skäl till att låta unga människor att lära sig att det går att förverkliga sina drömmar och ideer.

Men kanske används ordet entreprenörskap lite slarvigt, det kan jag hålla med om.

Har du sett dokumentärfilmen inlägget handlar om ?

Gör det annars !

:-D