Friday, April 23, 2010

TEDxHultsfred...bäst i år !

I lördags deltog jag i ett TEDxHultsfred-event. Ca 100 personer från hela Sverige avsatte en lördag i idéernas tecken och pallrade sig ned till "RockCity" som Niklas Föghner arrangerat. Efter min inledning om skola, kreativitet och ungdomar följde ett pärlband av talare som alla tillförde fantastiska tankesätt som på plats skapade nya idéer hos alla som kom.

Putte Svensson pekade på vikten av att vi tar vara på unga människors fantasiförmåga och drivkraft att tänka själv. Han historia om pojken som målade röda blommor med grön stjälk är en lysande metafor för hur illa ställt det faktiskt är. Hans tankar om idéers ekonomiska värde och kraft att få saker att hända är bara så bra!

Bodil Jönsson förmedlade med filosofisk och vetenskaplig finess sina tankar kring nutiden som levs i framtiden genom sitt eget myntade begrepp "prenässans". Medan man under renässansen blickade bakåt i historien är vi i prenässansen fokuserade på nuet och framtiden. Vi har ingen kontinuitet, inga större sammanhang. Prenässansen - tack och lov för att den snart är över! Sambandet då, nu och sedan, tålamod—kom snart tillbaka. (Hon gillade inte mitt och Puttes fokus på framtiden).

Daniel Johanssons beskrev dåtida lösningar och framtida möjligheter för musikindustrin på ett spännande sätt Vad händer den dagen då en fil kan innehålla all musik som någonsin producerats i världen? Min tanke blev att vad händer om/när vi skapar lärprocesser stödda av tekniska innovationer som gör att vi på ett ögonblick kan lära saker som som 20 år tidigare tog flera år? Daniel sitter på mycket insikter vi i skolan kan dra nytta av.


Läkaren Dag Ström berättade om det faktum att sjukvården går mot att behöva sluta att gömma sanningen om felbehandlingar och sjukhusinfektioner. Han lyfter frågan om vägen från högriskverksamhet till högsäkerhetsverksamhet. Mycket intressant. Visste ni exempelvis att 4 milj patienter blir mer sjuka än innan pga infektioner i och omkring sjukvården? Och att sjukvårdspersonal numera faktiskt desinficerar sig innan kontakt med patienten och inte bara som förr efter patientkontakt.


Jörgen Bodner, med bakgrund i teater, kommunikation och regiarbete gav åhörarna insikter om hur man framför budskap. Att det för en "talare" handlar mycket om en balansgång mellan "eld och vatten" och att det gäller att försöka landa budskapen inne i människan. Bra tankar. Jag tänker att han borde träffa rektorer i Sverige för att utveckla dem för att bli bättre på att föra fram sina ledarskapskopplade budskap.

Niclas Mårdfeldt berättade utifrån sina perspektiv hur man kan bli effektivare på det man gör. Niclas ger exempel på hur man tankemässigt kan förflytta sig och sin organisation mot förbättring. Jag tänker att den gamla kungstanken "det är bättre att göra rätt saker än att göra saker rätt" fortfarande stämmer :-)

Jan Govella berättade därefter om sin "non-profit" organisation NOOW med fokus på hållbar utveckling. NOOW siktar på en plats i FN, precis med samma status som ett land. En stor idé och stora visioner. Tanken är att du som enskild person kan starta en egen lokal NOOW organisation och kopplade till den nationella. NOOW ser sig också som en paraplyorganisation för andra ideella organisationer med framtid och miljö för ögonen.

Paul Folkesson tog sedan vid och berättade den makalöst intressanta idén om att samla in överflödiga glasögon och helt ideellt skänka dem till fattiga. Glasögonen samlas in, tvättas och packas i resväskor och flygs till Sydamerikanska ödemarker och andra otillgängliga platser. Där får befolkningen gratis ögonundersökning och gratis glasögon. Människor som efter 30 års handikapp får synen tillbaka är naturligtvis helt fantastiskt. Hans historia berör ! Önskar jag hade glasögon jag kunde skänka.

Peter Gerdehag som gjort filmen om "hästmannen" berättade på ett triumferande sätt hur fint hans film mottagits och att det av det faktiskt spridit sig en tanke om att den, som han uttrycker det, "sista riktiga människan" är på väg att utrotas. Hans nya film om "Kokvinnorna" går på samma tema och jag ser verkligen fram emot den. Han är dessutom en gudabenådad fotograf denna fd mellanstadielärare.

Avslutade gjorde brandmannen Lasse Gustavsson som på ett ytterst känslosamt sätt gav besökarna en resa in i "näralivetupplevelsen". Lasse är lätt en av de mest intressanta talarna Sverige har. Den nerv och en den insikt han förmedlar är svår att finna någon annanstans.Tack Niklas Föghner för årets verkligt stora händelse.

2 comments:

Paven said...

Verkar roligt. Synd man inte var där.
Bra blog i övrigt oxå. :)

TEDxHultsfred said...

Tack för fina reflektioner och en bra sammanfattning av dagen. Du gjorde en strålande insats!