Tuesday, March 16, 2010

Föredrag Stockholm, Göteborg och Kolsva

Stockholm 08.00 i morse under föredrag om utmaningar i skola och arbetsliv/näringsliv. Ca 50 personer dök upp trots den arla morgonstunden, vilket får ses som en framgång i sig. Själv har jag knappt vaknat så dags. Vi pratade bland annat, i 30 sekundersprocesser, om frimodiga ungdomar, visionslöshet, IT som pedagogiskt verktyg, skolpolitik & världspolitik (utan partifärg), lärande och folkhemspommesfrites. Stämningen var stundtals spontant uppsluppen och det känns alltid roligt att höra folks kommentarer och ta del av frispråkigheten då folk stimuleras eller upprörs.


Många tror att föreläsare inte hör eller märker vad som pågår ute i bänkraderna, men så är det faktiskt inte. Det finns mycket att lära som föreläsare bara man anstränger sig och försöker lyssna under tiden man pratar. Det är inte bara fullt möjligt utan också nödvändigt för att kunna navigera i sina egna budskap. Och att som lyssnare dölja sina reaktioner på innehållet är inte heller så lätt som man kanske först tror. Ibland kan man provocera fram diskussioner och reaktioner för att testa av var gruppen står någonstans.

En gång pratade jag om det självklara att det är helt ok att göra fel. Och inte bara att det är helt ok utan också en nödvändighet för att progression och utveckling överhuvudtaget är möjligt. Jag stod där och malde på om detta och efter en stund insåg jag att min lyssnargrupp inte alls höll med mig.

Och det kanske inte var så konstigt eftersom de jobbade på Forsmarks kärnkraftverk :-)

I morgon eftermiddag är det Göteborg som står på tur och på torsdag Kolsva dit Arbogas kommunstyrelse samlats för planeringsdagar.

Schysst vecka...

4 comments:

annemarie said...

hi hi - det där gillar jag - det vad en föreläsare ser... Jättebra att berätta om. Jag ska skriva om det också. A-M

annemarie said...

hi hi - det där gillar jag - det vad en föreläsare ser... Jättebra att berätta om. Jag ska skriva om det också. A-M

Susanne Leckne said...

Tack för uppfriskande, kreativitetsigångsättande samt korrekthetsbefriade tankar och perspektiv i morse - fick mersmak! : ) Susanne Leckne

Thorun said...

haha! Ibland får man uppenbarelser som kan kännas pinsamma... =)