Thursday, September 21, 2006

Vi kan bli drabbade 2010

Jag har länge undrat hur det blivit möjligt att politiskt främlingsfientliga krafters tillväxt ökat de senaste åren. Och jag är ganska övertygad om att det generellt handlar om en konsekvens av att deras ideer uteslutits. Att stänga ute och minimera människors åsikter stärker deras utanförskap och deras gemenskap. Effekten blir alltså det omvända. Det kan historien visa i alla möjliga sammanhang. Uppror, revolutioner, statskupper och myterier har startats på grund av detta. Små avvikande grupper växer sig starka genom att i källare samlas och smida planer. Ibland är de goda krafter och ibland är de onda. Vi skulle ha släppt in de främlingsfientliga partierna medan de var få, nu tränger de sig in i flock i allas våra hem genom TV och media. Och vi blir närmast förvånade och börjar svamla om läskampanjer i morgonsoffan.

Att isolering och utestängning inte fungerar för de mest drivande figurerna i SD eller ND beror säkert på att de under lång tid tränat sig i att just hantera utestägning, särskilt i sin uppväxt. Många har mobbats och inte tagits om hand och nu vänder de sig mot samhället med en politik de lärt sig tro på och brinna för. Vi glömde dialogen när de var små barn. Några blev kriminella, några narkomaner och andra aktörer i politikens mörkaste utkanter.

Endast med dialog kan vi förändra på riktigt. Utan dialog blir det omöjligt, i alla fall extremt svårt. Sen spelar det ingen roll om det är politik eller skolor som skall vändas. Det handlar om ledarskap! Jag har en passage om detta i mina föredrag numera och det är väldigt intressant att höra lyssnarna reagera på detta. Några blir irriterade eftersom det enklaste för dem är att sticka huvudet under täcket i hopp om att spöket försvinner, istället för att tända lampan och tränga undan det obehagliga med rationellt tänkande och logiskt resonemang.

Hade skolvalet speglat riksdagsvalet så hade vi haft en riksdag full av Sverigedemokrater idag. Vi kan bli drabbade av det 2010 om inget görs. Skolorna och alla lärare, elever och rektorer måste släppa in och debattera med dessa krafter utifrån läroplanens intentioner och sunt bondförnuft. Det är en bra försäkring mot en främlingsfientlig riksdag.

Fler bloggar om:

2 comments:

Peter Karlberg said...

Visst måste debatten tas också i skolan men jag tror faktiskt att än mer viktigt är att de mer etablerade politiska partierna liksom alla vi vanliga medborgare med gedigen demokratisk grundsyn står upp och tar debatt, på jobbet, i media, runt köksbordet.

Fredrik Jeppesen said...

Vist är det så....också... :-)