Tuesday, February 12, 2008

Nätverksträff: Mentorskap, Könsroller och Kanelbullar

Det blev en spännande nätverkträff igår på Berns i Stockholm. 200 besökare kom för att mingla och lyssna till inspirerande talare. Hugo från Mentor Sverige öppnade kort med information om deras projekt med att stötta unga på glid genom att koppla ihop dem med en vuxen mentor. Bra initiativ.

Leena Wikmalm var näste talare och hon ångade på friskt med en övning som kändes mycket bra. Den gick ut på att träna sig i att bli en bättre lyssnare. Hennes ämne var annars inriktat på ledarskapet när det "det blåser på toppen". Och hennes huvudbudskap var väl egentligen att det är bra att som ledare ha en mentorskolega att luta sig mot och bolla ideer och tankar med när det börjar blåsa upp till storm. Hon liknade det vid ett vidskydd. Men jag skulle nog vilja utveckla det en smula och säga som Mao Tse Tung att:

" När förändringens vindar blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar "

Men jag förstår hur Leena Wikmalm tänker. Det är många gånger ensamt och tufft att vara ledare. Jag vet att det är en gammal klyscha och man kan ju alltid välja att sluta, men inte desto mindre riktig. Det är också ensamt ibland att vara medarbetare...

Sara Damber klev sen upp och var fantastiskt rolig att lyssna på. Provocerade bra och hade en personlig inlevelse och ingång, klyfteändes helt igenom äkta. Hon gasade på med egenupplevda exempel alla kände igen och som lyfte frågan om hur det är att vara ung kvinna och ledare i en mansdominerad värld. Tål att tänkas på, verkligen! Hennes ämne om att vara just ung kvinnlig ledare upprör förmodligen en del som tröttnat på den feministiska debatten men det spelar ingen roll. Vi måste alla öka vår medvetenhet om att stereotypa könsrollsstrukturer faktiskt existerar och spelar roll både i och utanför skolan och det är viktigt att vi lyfter frågan. SMS frågorna dånglade in och det var uppenbart att Sara berörde. Bra Sara ! Och Tack för ett lysande anförande.

John var som vanligt bra tycker jag, inlevelse och med hög cred ! Han fick inledningsvis frågan om "kanelbullens dag" som han vill förbjuda eftersom den inte hör hemma i skolan. Om vi ska bli bra på hockey, kan vi inte träna fotboll menar han. Roligt och fyndigt. Han menar förståss att vi måste fundera på VAD vi gör i skolan och vi vill öka lärandet. Han menar inte att vi inte skall ha en miljö där barn och vuxna trivs och mår bra. John pratade även en hel del om konsten att prioritera utan att få dåligt samvete, en svår sak för många i både skola och näringsliv. Oavsett position. Sen gav han skolpolitiken en känga också för sin inskränkthet och vistelse i behaviorismen snarare än i humanismen. Också fyndigt och roligt. Tack Dr. John !

Angelica och jag skötte oss bra som programledare tycker jag för att vara första gången och vi bestämde att om det känns ok så gör vi ett nytt försök nästa gång. Vi ska försöka ta hjälp från nån TV-kunnig som kompetensutveckling. För att tighta upp det och få lite gångbara konkreta tips.

Sammantaget en bra träff !

No comments: