Monday, November 01, 2010

Skara, kreativitet och lite iPad

I dag var jag i Skara och hade en heldag med Katedralskolans gymnasielärare. Föredrag på förmiddagen och preparerade diskussionsfrågor på eftermiddagen. Nästan alla grupper valde att fokusera på uppgiften runt hur vi förbättrar lärares och elevers kreativa förmåga. Det vill säga hur denna förmåga kan utvecklas och tränas. Det är ju så att ju mer vi tränar oss i färdigheten idéskapande ju bättre förberedda kommer vi vara att möta en föränderlig verklighet både i samhälls-och arbetsliv. Många spännande tankar dök upp, tankar som nu kan tas vidare i arbetet med att utveckla Katedralskolan som helhet.

Katedralskolan är också med stora kliv på väg in i 1-1, dvs en dator per elev. Och vi fokuserade en hel del på vikten av att ta utgångspunkt i den pedagogiska processen snarare än i teknikens möjligheter. En nog så viktig fråga, som på ytan kan vara lätt att missförstås. För en skola i den här storleken, 1 200 elever, är det naturligtvis extra viktigt att ingången i 1-1 baseras på pedagogiska bevekelsegrunder och diskussioner om synen på kunskap. Att förhållningssättet måste utvecklas var det flera grupper som lyfte. Och jag är benägen att hålla med dem om att förhållningssättet spelar en avgörande roll för alla processer. Ju större skola ju viktigare blir de inledande processerna, så att en konstruktiv riktning tidigt stakas ut. De ska bli intressant att se vartåt det bär framöver.

Nu blir det reklampaus...På stationen när jag väntade på tåget hem igen till Stockholm så passade jag på att utnyttja väntetiden för egen kompetensutveckling. Jag såg Dokument Utifrån på Svt-play som avslöjade wikileeks analyser av de hemliga amerikanska dokumenten kring vad som egentligen hände i Irak och vad som mörkats av den amerikanska administrationen. Ytterligare ett bra exempel på att nätet skapar oändliga möjligheter att lära i situationer som tidigare var omöjligt. Wikileeks spridning av hemliga dokument över just Internet gör ju att fler kan nås av informationen och därmed får de möjlighet att processa den till kunskap. Kunskap som i sin tur sprids vidare ungefär så här via en blogg. Att snabbt kunna ta upp min iPad och stilla min nyfikenhet när tanken flyger på gör min digitala vardag oändligt effektiv och ger mig så många fler möjligheter att tänka kreativt, fundera eller bara njuta.

Dessutom verkar det som att svenska lärare inte är så förtjusta i tanken att förstatliga skolan, det skriver i vart fall DN idag. Det låter som en sund tanke.

8 comments:

frknjohansson said...

Jag är en av de lärare som var där och lyssnade - tack för en intressant, inspirerande och underhållande föreläsning! Är 70-talist och tillhör definitivt den förlorade generationen. Försöker tappert ta igen det nu, STOR utmaning. Har läst din blogg en tid, men hade inte förstått att det var du som skulle föreläsa idag. Vad döpte du vår facebook till? Hittar den inte...
Mvh

Fredrik Svensson said...

Hej och Tack !

:-)

Jo den döpte jag till Katedralskolans kompetensdagar

Väl mött där :-)

Fredrik

Anonymous said...

Själv tycker jag att det är oerhört fräckt av Lärarförbundet att gå ut, när de gjort en undersökning bland 800 av sina egna medlemmar d.v.s. främst grundskollärare, och påstå att resultatet visar vad Sveriges lärare tycker.... Hade LR frågat sina medlemmar bland gymnasielärarna om deras åsikt så hade "Sveriges lärare" tyckt något helt annat - det kan jag lova!

Fredrik Svensson said...

Det tror jag också...de fackliga falangerna har tydligen bestämt sig för att ha olika uppfattning i frågan...

Varför är du anonym?

charlotta wasteson said...

Sant!

Och kul att det blev en så lyckad dag på Katedralskolan!

Fredrik Svensson said...

:)

The Karma Police said...

Vilket spännande tema att arbeta kring! Härligt!

Hos oss har fokus idag legat på Gy2011. Nog så nödvändigt.

Kreativ inspiration har det också blivit, om än lite mindre strukturerat. Bara detta att få lite mer tid till att träffas och verkligen hinna samtala med varandra är värdefullt i en annars tajt vardag!

/Magda

Linn said...

Känner igen mig i vad du skriver om ipad, kunde aldrig ana att den skulle förbättra min tillvaro så mkt när jag köpte den